Ayam Panggang Sauce Barbeque Oriental

8:23 PTG

Ayam panggang lagi...
Maaf.... anda tak salah masuk dapur... memang ada hidangan ayam panggang! Kalau dah Encik Suami bawa pulang ayam sekor, kita pun tak ada fikiran lain melainkan masukkan saja dalam oven!  Maaf sekali lagi... balik-balik paparkan ayam panggang... dah tu bulat-bulat sekor! Bukan apa, lum sempat nak potong...anak-anak dah tak sabar nak makan!

Cara perapannya sama saja dengan resepi ayam panggang kita yang lain, cuma kali ini kita tambahkan Sauce Barbeque Oriental dan sos lada hitam.

 Bahan-bahan:
1 ekor ayam segar berat antara 1.5-1.7kg – bersihkan dan toskan

Bahan A:
3cm halia - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
4 sudu besar Sauce Barbeque Oriental
2 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar stok ayam pekat
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
½ cawan perahan jus lemon
                                 
Bahan B:
1 sudu besar kicap manis
2 sudu  besar madu

Cara:
1. Lumurkan ayam dengan Bahan A dan perap selama  8 jam dalam peti sejuk.
2. Panggang di dalam oven dengan menggunakan suhu 200’C selama 1 jam.
3. Keluarkan ayam panggang, dan sapu dengan Bahan B.
4. Masukkan kembali ke dalam oven dan panggang dengan api kecil selama 15 minit.
5. Tutup api oven, dan keluarkan.
6. Sedia untuk dihidang.

Seperti biasa, kita padankan ayam panggang ini dengan sos lada hitam. Tapi kali ini tak berapa nak hitam... sebab sikit sangat bubuh kicap he he heee... Oh...yaa! Ada kentang dan lobak tu... kita rebus kentang dan lobak merah hingga 3/4 masak. Kemudian gaul sekali dengan bahan pemerap. Panggang sekali bersama ayam tadi. Kalau suka boleh tambahkan potongan bawang Holland.

Selamat menjamu mata....

5 comments

  1. kalau ayam panggang2 macam ni mmg amie lah orang nya yg expert kan
    sopan sungguh ayam tu Mie hehee
    tunggu lah ada masa nak try
    nak try ni Uk susah ooo
    ayam nya semua nya dah kena potong tak bestt
    tak bolat lagi

    BalasPadam
  2. Assalam Amie,
    cantik & berselera aje kita tengok ayam tu..
    memang kalau kita pun tak sabar nak tunggu lama2 ..
    heheh

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe