Kerepek Popia Pedas .... Kudapan Musim Cuti Sekolah!

12:53 PTG

Cuti penggal kali ini kami sekeluarga tidak ke mana-mana. Duduk rumah saja.... rehat-rehatkan badan, main-main dengan Firdaus dan masak apa yang ada untuk isi perut. Setiap pagi sebelum ke tempat kerja, Encik Suami belikan kami sarapan.... terima kasih Encik Suami! Jadi.... memang tak berasaplah dapur di waktu pagi! Tak adalah nak kongsi paparan menu sarapan pagi.... ahaks!

Fuad dan Fairuz pula selalu ke dapur... buka tudung saji, buka peti sejuk... tanya... Mummy masak apa? Firdaus... si kenit nan satu itu asyik memanjat sana sini, berlari ke dapur, ke ruang tamu, naik ke tingkat atas, membongkar isi almari, tolak sliding door teriak panggil anak jiran sebelah dan macam-macam lagi! Kalau Fuad hendak keluar ke perpustakaan, menangis berguling-guling nak ikut. Comelnya keletahmu duhai anak....! 
Pagi tadi, walaupun Encik Suami sudah belikan sarapan pagi, tapi Amie ke dapur juga selepas mandikan Firdaus. Teringin nak makan jemput-jemput. Buatlah sedikit jemput-jemput ikan bilis. Firdaus pula, sekejap-sekejap datang minta minum, minta itu dan ini. Dapat jemput-jemput seketul, lari semula ke ruang tamu. Dah habis jemput-jemput, minta lagi di dapur.... rasanya habis 5 ketul jemput-jemput masuk perutnya! Kuih yang Encik Suami beli, hanya seketul saja Firdaus makan.
Mmmm.... dah habis membebel pasal Firdaus, kita bebel pasal kerepek popia pedas pulak yea... ini projek malam tadi sebelum tidur. Gulung-gulung kulit popia, gunting dan goreng. Jadi, pagi ini bolehlah disira dengan sambal.

Pernah sekali Amie balik kampung beraya (entah tahun bila), Amie terjumpa kerepek popia pedas di dapur Bonda. Ya Allah! Sedapnya... sampai tak sedar Amie habiskan satu balang! Akhirnya Amie cuba buat sendiri... bukan susah kalau ada hati nak buat. Kalau kita dah biasa buat kerepek ubi, dan kemudian salut dengan sambal... kira macam itulah juga nak siapkan kerepek popia ni. Bezanya kerepek ubi itu kudapan tradisional, kerepek popia pulak kudapan moden sikit sebab guna kulit popia. Jom kita tengok resepi yang tersangatlah mudahnya di bawah ini. Kalau nak bau lebih harum... tambahkan belacan sikit dalam bahan sambal, tapi Amie gunakan udang kering. Bentuk kerepek popia tu pulak potonglah ikut suka, nak potong serong atau potong biasa.

Bahan-bahan:
1 paket kulit popia saiz besar 
1 biji telur
5 sudu makan gula 
1 sudu teh pati asam jawa
1 sudu teh garam
minyak

Bahan kisar:
20 biji cili kering
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 sudu makan udang kering

Cara:
1. Gulung kulit popia dan lekatkan hujungnya dengan telur.
2. Gunting ikut citarasa masing-masing.
3. Goreng hingga kuning keemasan dan toskan.
4. Ambil 4 sudu makan minyak bekas gorengan kulit popia tadi dan tumiskan bahan kisar dengan api sederhana panas.
5. Tambahkan pati asam jawa, gula dan garam.
6. Masak sehingga terbit minyak.
7. Masukkan kerepek popia dan gaul rata.
8. Sejukkan terlebih dahulu sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
 Tak susah nak buatnya kan... 

Cuti sekolah membuat kudapan,
Ingin yang ringkas enak dinikmati,
Kerepek popia mudah disediakan
Sekali makan susah nak berhenti!

9 comments

  1. sedap buat kudapan ni kak amie..x sedar habis..

    BalasPadam
  2. Mengidam ikan rebus mabung? Suka makan tapi xsuka nak siang ikan? Susah nak jumpa melainkan dikawasan berdekatan pantai? Kini kami ada penyelesaiannya.. Dengan pembelian ikan rebus mabung dari kami, anda akan dapat ikan rebus yang berkualiti gred A, isi ikan pejal dan segar, sudah siap dibuang isi perut, dan yang pasti ia sedap, bersih dan dijamin halal. 100% bumiputera.

    Pelbagai menu boleh dibuat dengan ikan rebus mabung:
    ✅Ikan mabung rebus air asam
    ✅Ikan mabung percik
    ✅Ikan mabung masak asam pedas
    ✅Ikan mabung masak tauchu
    ✅Ikan mabung masak lemak cili padi
    ✅Ikan Goreng. Cepat, pantas, sedappp!

    Harga promosi semurah RM8 per pack. Setiap pack mengandungi 4 ekor ikan mabung rebus gred A. Jika anda berminat boleh hubungi Ameer Jamil.

    COD: Parking Lot Aeon Big Seksyen23, Shah Alam.

    No. Telefon: 011-32194595
    What apps only: 012-3693389

    Area shah alam

    BalasPadam
  3. Mengidam ikan rebus mabung? Suka makan tapi xsuka nak siang ikan? Susah nak jumpa melainkan dikawasan berdekatan pantai? Kini kami ada penyelesaiannya.. Dengan pembelian ikan rebus mabung dari kami, anda akan dapat ikan rebus yang berkualiti gred A, isi ikan pejal dan segar, sudah siap dibuang isi perut, dan yang pasti ia sedap, bersih dan dijamin halal. 100% bumiputera.

    Pelbagai menu boleh dibuat dengan ikan rebus mabung:
    ✅Ikan mabung rebus air asam
    ✅Ikan mabung percik
    ✅Ikan mabung masak asam pedas
    ✅Ikan mabung masak tauchu
    ✅Ikan mabung masak lemak cili padi
    ✅Ikan Goreng. Cepat, pantas, sedappp!

    Harga promosi semurah RM8 per pack. Setiap pack mengandungi 4 ekor ikan mabung rebus gred A. Jika anda berminat boleh hubungi Ameer Jamil.

    COD: Parking Lot Aeon Big Seksyen23, Shah Alam.

    No. Telefon: 011-32194595
    What apps only: 012-3693389

    Area shah alam

    BalasPadam
  4. Senang je rupanya ye nak buat popia sambal ni... selama ni tau makan je.. ngap2 habis hehe

    BalasPadam
  5. Salam Amie, kerepek popia goreng always my favourite... bila dah mula makan tak boleh berhenti hinggalah habis. :)

    BalasPadam
  6. Tahan lama x?nk wt tp tkot cpt lemau

    BalasPadam
  7. Tahan lama x?nk wt tp tkot cpt lemau

    BalasPadam
  8. Nk tya popia ni tahan berapa lama.macmna xmaw bg lembut..cabai tu kena bg sejuk dulu k baru gaul

    BalasPadam
  9. Unknown,
    ye sambal tu sejukkan dulu baru gaul. Maaf, tak tahu tahan berapa lama sebab setiap kali buat tak sampai dua hari habis anak-anak makan!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe