Jom Masak Lemak Cili Padi Ikan Patin Sama Petai

6:16 PTG

Hari Ahad lepas, kawan Fuad datang ke rumah bawa ikan patin. Waktu itu Fuad tidur, jadi Fairuz yang sambut bungkusan ikan itu di pagar. Kata Amirul, kawan Fuad itu... ini ikan patin sungai, hasil pancingan. Amirul ini.... macam tau-tau saja Fuad suka makan ikan patin! Sampai 3 ekor dibawanya. Dan memang benar... bila Amie bersihkan ikan tersebut, terjumpalah biji kelapa sawit yang masih bersabut dalam perut ikan tadi. Teringat zaman baru kahwin dulu... Encik Suami selalu bawa ke Sungai Segama memancing ikan dengan menggunakan biji kelapa sawit sebagai umpan! Sekarang... bila Amie ajak Encik Suami pergi memancing, katanya... tak ada ikanlah... ikan dah habislah.... tak ada masalah... bla..bla..blaaa! Memang betul... kami kekurangan masa untuk menikmati suasana seperti itu, bersantai-santai di tepi sungai, melempar joran dan menunggu mulut ikan lampam atau ikan patin meragut umpan!
Pada hari yang sama juga, sebelah petangnya adik ipar Amie datang ke rumah, dan dibawanya petai! Jadi, petang ini Amie olah ikan patin bersama petai untuk dijadikan lauk hidangan makan kami... Ikan Patin Masak Lemak Cili Padi Sama Petai! 

Terima kasih Amirul atas pemberian ikan patin, dan terima kasih buat Pak Uda & Mak Uda atas pemberian petai yang dibawa jauh dari Tawau. Alhamdulillah, kedua-duanya menjadi satu kombinasi hidangan yang sungguh enak!

Bahan-bahan:
2 ekor ikan patin seberat 900 gram - bersihkan dan potong 5 bahagian - perap seketika dengan perahan jus limau nipis - cuci bersih dan toskan
1 helai daun kunyit - siat-siat
3 papan petai - ambil isinya
7 biji tomato ceri
1 batang serai - dititik
2 keping asam gelugur
400 ml santan cair
200 ml santan pekat 
garam / perasa pilihan

Bahan tumbuk:
20 biji cili padi kampung
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
3 cm kunyit

Cara:
1. Masukkan bahan tumbuk, dan serai bersama santan cair ke dalam periuk.
2. Didihkan dan kemudian masukkan ikan patin.
3. Tambahkan santan pekat dan masak hingga kuah mula mendidih. Kacau kuah perlahan-lahan sehingga ikan masak.
4. Masukkan tomto ceri, petai, daun kunyit, garam / perasa pilihan secukupnya.
5. Padamkan api dapur.

Jemput makan....

5 comments

  1. hi Kak amie
    sedapnya
    kalau sudi nak order brooch visit ix eikk

    BalasPadam
  2. sedap amie.. pandai amie masak.. lia tak pandai masak ikan patin ni. huhu.. tapi Sabtu lepas gi makan kat satu kedai ni, ikan patin masak tempoyak.. sedapnyaaa...! :))

    BalasPadam
  3. Masya'Allah.. ini memang lauk orang kampung.
    - dengan ikan patin.. dengan petai.

    Mmg terbaik.

    BalasPadam
  4. Enak bangeti kuwi, urap2 Karo sego, okey nyampluk ey

    BalasPadam
  5. sedapnyaa Kak Amie..ikan patin fresh lg..nyummnyummm..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pahang Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Selangor Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan trav Western Food Wordless Wednesday

Subscribe