Cerita Tentang Sup Betik

8:29 PTG

Banyak kali juga Amie paparkan resepi sup betik... betik masak sup dengan daging ayam dan lain-lain. Apa istimewanya hidangan ini? Bagi Amie ia begitu istimewa sebab Amie suka.... ha haaaa....

Kali ini Amie kongsikan paparan hidangan sup daging ayam dengan betik. Pilihlah betik mengkal atau betik setengah masak yang masih keras. Cara memasaknya mudah saja. Masukkan betik bersama daging ayam ke dalam periuk dan tambahkan air sehingga menutupi paras bahan masakan. Masukkan belahan bawang besar, dan pecahkan beberapa ulas bawang putih serta sedikit halia. Jangan lupa masukkan lada putih tumbuk. Untuk menambah keenakan sup ini Amie tambahkan jagung manis! Waduh..... tambahkan lagi daun selasih @ kemangi sejurus sebelum dipadamkan api dapur! Jangan lupa taburkan serbuk pati ayam secukup rasa.  Memang sup ini amat menggoda selera ketika dihidangkan panas! Apalagi kalau ada sambal belacan dan ikan goreng! Jika suka pedas, masukkan beberapa biji cili padi dalam sup ini.... waaalllllaaaaa... bayangkan rasa pedas lada putih bertemu dengan cili padi! Berasap beb!!!!
Jadinya... pastikan anda menikmatinya di kala tengahari... bersama nasi panas! Sediakan tuala untuk lap peluh yang menitik di dahi.... ahaks!

 Hidangan di atas tu.... tak cukup hirup seorang... kena tambah lagi!

Biarpun ada hidangan lain, sup betik tetap menjadi pujaanku!
Hidangan di atas merupakan menu kami kelmarin, tapi malas pulak nak taip resepi... alahai, resepi biasa-biasa saja tu, tak ada yang luar biasa.

 Ayam Masak Kicap.... yang memang menjadi menu kegemaran anak-anak!

Sambal Goreng Jawa yang tak berapa nak jadi Jawanya.... tapi ada tempe, suhun, tauhu kering, udang kering, kacang panjang dan petai.... okeylah tu kaaan, buat melepas rindu!

Dan tidak ketinggalan.... satu lagi menu sup betik! Kali ini Daging ayam campur betik dan white fungus. Sluurrrpppp.... sluurrrpppp!

2 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pahang Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Selangor Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan trav Western Food Wordless Wednesday

Subscribe