Ikan Kering @ Masin Kukus Bercendawan

5:05 PTG

Kalau terjumpa ikan merah masin @ kering, Amie suka sangat masak kukus! Isinya yang padat, terasa lembut, dan sangatlah jimat kalau dijadikan lauk makan nasi.... tapi tak boleh jimat kalau bertemu dengan nasi panas dan sambal belacan serta sayur berkuah!

Ikan merah masin ini banyak bergantungan di pasar. Ada saiz besar, sederhana dan kecil. Selain ikan merah, ada juga ikan talang... tapi yang penting dan yang membezakan ikan ini dengan ikan masin yang lain ialah anda akan menemui garam yang memenuhi perut ikan ini!

Ikan merah masin dalam gambar harganya seekor RM10, tawar-menawar dapatlah RM9. Taklah besar mana. Nampak tak kepalanya yang berbungkus tu.... agaknya nak halang garam dari keluar ikut mulut kana tu kot.... Beginilah rupa ikan tu di pasar, digantung kepala di bawah!

Ini rupa ikan tu bila dah dikeluarkan dari bungkusan, dan setelah dibuang penutup mulutnya.... ada garam halus berderai keluar...

Kalau nak mengolahnya, kenalah keluarkan garam dari perutnya ya....
Kami sepakat untuk mengukus ikan ini.... 
Amie tumiskan bawang, cili dan cendawan shiitake, dan kemudian Amie tuangkan pada badan ikan. Lepas tu masuk periuk kukus. Kali ini Amie tak mahu makan masin dan masam, jadi tak bubuh perahan limau sebab kami ingin nikmati campuran bahan cendawan tadi... yang sudah semestinya sedap.... ! Sedap ikut selera kami ....

Bahan-bahan:
1 ekor ikan masin - bersihkan
1 sudu makan sos tiram
3 sudu makan minyak

Bahan hiris:
1 biji cili merah
1 biji cili hijau
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia muda

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan hiris hingga layu.
2. Tambahkan sos tiram sebagai perasa.
3. Letakkan ikan masin di atas bekas pengukus, dan bubuh separuh bahan tumisan tadi di atasnya.
4. Kukus selama 7 - 10 minit.
5. Keluarkan dari pengukus, dan letakkan lebihan bahan tumisan tadi di atas ikan masin.
6. Enak dimakan bersama nasi panas.

1 comments

  1. First time tengok dan tau ikan ni tau. Adakah ikan ni sama mcm ikan masin biasa tu ya kak..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe