Kuey Teow Goreng

11:32 PG

Assalamualaikum dan salam hari Sabtu. Ada yang bekerja pada hari ini dan ada juga yang bercuti. Kami.... minggu ini bekerja 7 hari seminggu! Oh.... sukar untuk dihuraikan kenapa dan mengapa, dan apakah perasaan kami sebagai........selain hari ini, esok pagi hingga ke petang, terpaksa turun padang juga! Kadang-kadang merungut juga....apa sebenarnya kerja kami ini! Selagi boleh bersabar.... sabar sajalah! Pagi ini Amie sempat  sediakan menu Kuey Teow Goreng untuk sarapan pagi.



Bahan-bahan:
500 gram kuey teow - bilas dan toskan
1 cawan kerang rebus
2 ekor sotong sederhana besar - bersihkan dan potong ikut suka
20 biji bebola ikan - belah 2
1 cawan taugeh
1 cawan potongan daun kucai
3 biji lada merah - hiris
5 biji bawang merah - tumbuk
3 biji bawang putih - tumbuk
4 sudu cili sos
2 sudu tomato sos
1 sudu sos tiram
4 sudu kicap manis
1 sudu serbuk pati ayam
minyak

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan kerang rebus dan sotong.
3. Masukkan bebola ikan, cili sos, tomato sos, dan sos tiram. Gaul sebati.
4. Masukkan kuey teow dan kacau gaul seketika.
5. Masukkan kicap, hirisan lada merah, daun kucai dan taugeh. 
6. Taburkan serbuk pati ayam. Kacau rata.
7. Angkat dan hidangkan.


Jangan lupa bubuh lada jeruk semasa menikmati Kuey Teow Goreng. Amie perturunkan juga resepi mudah untuk membuat lada jeruk.

Bahan-bahan:
20 biji lada hijau - potong-potong
1 bahagian air - anggaran 3/4 cawan
1 bahagian cuka - anggaran 3/4 cawan
3 sudu gula pasir
1/2 sudu garam - jika suka

Cara:
1. Didihkan lada bersama air dan cuka serta gula dan garam.
2. Tutup api setelah lada berubah warna.
3. Sejukkan dan simpam dalam bekas kedap udara. Boleh simpan dalam peti sejuk jika suka.


15 comments

  1. amboiiiii buat terliur je Kak Amie!

    BalasPadam
  2. dalam duk sibuk kerja..sempat sediakan menu yang menggoda tu kira hebat kak amie...suri sekarang ni malas sangat rasa nak masak....huhu

    BalasPadam
  3. untungnya keluarga kak amie ni...dalam kak amie sibuk, sempat lagi masak sedap2...tula, keje mcm kita ni tak tentu masa. pastu ada pulak ura2 kata nk turunkan gaji cikgu...katanya gaji cikgu terlampau mahal untuk kerjanya..adeh!

    BalasPadam
  4. fiIxora,
    biasa saja KTG tu... tapi Kak Amie pun terliur gak tengok orang lain masak KTG....

    Suri,
    memang rasa malas nak masak lepas raya ni, tapi buat juga sebab teringinlah pulak nak makan KTG ni... he heheh

    BalasPadam
  5. Nani,
    dengan pelbagai tekanan tugas, akhirnya minat terhadap profession ini semakin merudum.... lihat sajalah penglibatan kaumlelaki dalam sektor ini..... hanya 30% berbanding kaum kita, sebab banyak sangat remeh-temehnya yang nak dibuat,

    kalau ura-ura tu betul, jom pakat ramai-ramai balik kampung noreh getah je.... he hehehhhh

    BalasPadam
  6. tertiba teringat kuey teow iman yng pames kat aloq staq tue...perhhh sedap nyer...sekali ngan teh ais uwaaa nk blk loq staq la ngeee

    BalasPadam
  7. sekom kkamie.

    dah lama tak wat blog walking.aduh...tergugat tekak kita bila tgk mee tu.

    ganti cuti raya le tu suruh keje smpi 7 ari.saba ye kkamie.duit masuk kalo g keje.hihihi...

    BalasPadam
  8. memang feveret saya jugak ni..setiap minggu mesti ada dalam menu

    BalasPadam
  9. Kak sedapnyeeeee ,siap ada lada jeruk lagi best best

    BalasPadam
  10. ok le tu. dalam duk sibuk2 masih berkesempatan untuk menyediakan sarapan untuk keluarga tercinta

    BalasPadam
  11. Lady Ayu,
    cepat-cepatlah balik sini... he hehehh

    Anie,
    cuti raya tu memang cuti umum,

    Whitecappuccino,
    wah... menu setiap minggu ye... memang best!

    BalasPadam
  12. Chik Mimi,
    lada jeruk tu yang buat KTG jadi sedap ye...

    Kak Sam,
    he he heh...agaknya dah termaktub ikrar...sesibuk manapun masak tetap diutamakan!

    BalasPadam
  13. Amie, TQ habaq cara buat lada jeruk tu, baru tau ni!

    BalasPadam
  14. masak apa hr ni amie.. tentu byk open house di hujung minggu .. boleh la cuti mask2..

    BalasPadam
  15. kuetiau kegemaran keluarga bundo. telio nengok kuetiau ni..
    selamat hariraya mie..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe