Ikan Kembung Tempoyak Pekat & Kacang Panjang

9:58 PTG

Kelmarin jalan-jalan ke rumah Kak Ummi Home Sweet Home... adeehhhh sedapnya hidangan yang Kak Ummi sajikan! Kak Ummi masak Ikan Kerisi Tempoyak Pekat & Kacang Panjang! Terliur tengok.....memang Amie cadang nak masak resepi yang sama. Minggu lepas ternampak ikan kerisi segar di Pasar Sri Perdana. Petang tadi tak sabar-sabar lagi, terus ke pasar tapi tak jumpa ikan kerisi walau ekornya pun! Rasa kecewalah juga.... tapi Amie gantikan dengan ikan kembung. Kalau jumpa ikan kerisi, memang Amie nak masak juga resepi begini. Minta izin dan minta halal ya...Kak Ummi sayangggg.... dapat ganjaran pahala dengan amall jariah ini kan Kak Ummi.  Amie panjangkan resepinya di bawah atau boleh juga klik di SINI.




IKAN KEMBUNG @ KERISI TEMPOYAK PEKAT & KACANG PANJANG
Resepi Asal: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 2 ekor ikan kembung @ kerisi sederhana besar - cuci dan bersihkan, kerat 2.
  • * 8 tangkai cili padi
  • * 1 tangkai cili merah
  • * 3 ulas bawang merah
  • * 2 ulas bawang putih
  • * 2 inci kunyit hidup - bahan * ditumbuk halus
  • 5 sudu besar tempoyak - dikisar dgn 1/2 cawan air
  • 1 - 2 keping asam gelugor (ikut kemasaman tempoyak)
  • 3 cawan air
  • sedikit gula
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis
  • 6 urat kacang panjang - dipatah2 3 inci pjg
Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk serta tempoyak yang dikisar tadi dan masak hingga naik bau dengan api sederhana.
  2. Masukkan air dan biarkan mendidih sebentar.
  3. Terus masukkan ikan dan asam gelugor. Reneh dengan api perlahan.
  4. Masukkan garam dan gula secukup rasa dan seimbangkan rasanya bila ikan masak.
  5. Masukkan kacang panjang dan biarkan sebentar. Tutup api dan hidangkan.

Sebenarnya Amie tertanya-tanya juga dalam hati, macam ada yang kurang pulak dalam resepi ini. Lauk sudah habis licin.... masih belum dapat jawapan. Bila Amie semak semula resepi Kak Ummi, rupanya Amie terlupa masukkan kunyit! Patutlah...semacam saja rupa masak tempoyak Amie! Tapi Amie masukkan pula daun kunyit! Inilah hasilnya kalau masak sambil berangan yang bukan-bukan... he hehehhh. Di bawah ini Amie masukkan sekali sayur taugeh campur sosej lauk makan malam bersama gulai tempoyak tadi.


Tak jadi nak hantar lauk ni ke rumah Kak Ummi sebab tak cukup syarat....kunyit tak masuk! Lain kali Amie nak cari juga ikan kerisi dan masak betul-betul seperti resepi Kak Ummi ye! Terima kasih banyak ya Kak Ummi.

17 comments

  1. salam K.Amie...emmm sedapnya lauk mlm nie.tang gulai tempoyak tue yg atie xtahan!kecur dah airliur atie:)

    BalasPadam
  2. Amie, ummi ada bau gulai tempoyak malam2 ni,sedapnya...

    BalasPadam
  3. kegemaran suami saye ni amie..mau dia bertambah-tambah nasinye tu..kalau mkn gulai tempoyak ni...

    BalasPadam
  4. salam kak sdp tu mlm npk lauk ikan tempoyak ni...pehhh lama x pekena tempoyak...

    BalasPadam
  5. 1st time tgk resepi gulai tempoyak ikan kembung...tempoyak import dr semenanjung ye kak?

    BalasPadam
  6. Salam Azatie,
    sedap...sedap...sedap! Jom makan Atie...

    Ummi,
    terbau sampai Sarawak ya Ummi...

    Ain,
    memang sedap Ain! Selalulah masak gulai tempoyak untuk dia...

    Sheila,
    jomlah makan Sheila....

    Nani,
    memang tempoyak dari sana... ni Kak Amie buat sendiri masa balik raya hari tu...nampaknya tahun ni di sini sebiji durian pun tak jumpalah!

    BalasPadam
  7. Assalam amie, kita pun suka sangat ngan msk2 tempoyak gini, stock rtempoyak dh abis, lupa nak ambil masa blk kg ari tu...sambnil baca citer amie, sambil terliur rasanya

    BalasPadam
  8. Assalam amie..kalau ganti ikan patin boleh ke ..

    BalasPadam
  9. tak cukup syarat pun nampak menggoda juga ni

    BalasPadam
  10. Salam Kak Amie..Emmmm saya pun berkira-kira nak wat lauk ni..esok atau lusa..semalam dah beli tempoyak..cuma ikannya belum ada lagi...

    BalasPadam
  11. tak ape lah kalau malu nk hantar kt rmh k.ummi..hantar ajerlah kt rmh ucu ni...kurang pinggan periuk ucu tadahkan..hehehe..

    BalasPadam
  12. Assalam Rosa,
    Amie memang sediakan stok tempoyak balik dari semenanjung raya hari tu... sebab di sini memang takde!

    Acik,
    ikan patin lagilah sodappp! jangan lupa hantar semangkuk ye..

    Liza,
    he he he...tempoyak di mana-manapun memang menggoda ye...

    Sue,
    buat, jangan tak buat....masak sedap-sedap ye Sue...

    Ucu,
    ok...nanti Kak Amie hantar sebelanga... tunggu depan pintu ye Ucu cayanggg...

    BalasPadam
  13. salam kak....saya tak pernah lagi masak gulai tempoyak bertumis nih...lain kali boleh cuba resepi kakummi nih...:)

    BalasPadam
  14. kak amie.. ita sukanya dengan gulai tempoyak tambah kalau mak yang masak.. huhuhu ni yang rindu ni.. ada tempoyak mak bagi boleh la buat untuk lepaskan kempunan

    BalasPadam
  15. Quinnie,
    cubalah masak cara tumis pula... sedap tau!


    Ita,
    ooo...bawa tempoyak sampai Jepun ye! bolehlah masak untuklepas rinduuuuu.....

    BalasPadam
  16. Sayur taugeh kakak suka walau tanpa sosej pun kakak tak kisah. Lagi kalau dgn nasi panas sedap kan...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe