Classic Spaghetti Bolognese

4:26 PTG

Salam petang Selasa kepada semua pengunjung Amie's Little Kitchen yang dihargai. Marilah sama-sama menikmati hidangan yang Amie sediakan kali ini.  Classic Spaghetti Bolognese air tangan Amie ini memang lazat dan cukup lengkap rasa masam dan manis daging.... oppppss... Amie tak gunakan daging lembu, sebaliknya Amie gantikan dengan daging ayam. Cukup syarat bukan.....  resepi Spaghetti Bolognese mestilah mempunyai rasa masam dan manis daging! Terima kasih untuk Kak Is yang telah memberi tunjuk ajar memasak resepi ini lebih 20 tahun yang lalu.


 Bahan-bahan:
1 paket spaghetti - rebus dengan sedikit garam & minyak zaitun hingga lembut
600 gram isi ayam - cincang
1 1/2 cawan puri tomato
4 biji tomato - cincang
1/2 cawan sos tomato
1/2 cawan lada kisar / tumbuk
1 biji capsicum merah dipotong dadu - pilihan
2 ulas bawang putih - cincang
2 labu bawang besar - tumbuk
1/2 sudu serbuk lada hitam - tumbuk
1 sudu serbuk oregano
1 batang saderi - cincang
keju parmesan secukupnya
garam
3 sudu besar minyak zaitun
1 cawan air.

Cara:
1. Panaskan minyak  dan tumis bawang putih, bawang merah, lada kisar dan semua bahan cincang sehingga naik bau.
2. Masukkan puri tomato, kacau hingga pecah minyak.
3. Masukkan daging ayam cincang dan kacau rata.
4. Masukkan air, sos tomato dan kacau hingga mendidih.
5. Masukkan garam dan taburkan keju parmesan.
6. Letakkan spaghetti di atas pinggan. Tuangkan kuah dan taburkan serbuk oregano.


Terima kasih Kak Is...... teringin satu hari nanti makan hasil air tangan Kak Is...(kakak sulung Amie).

24 comments

  1. wahhh.. mula2 rasa mcm tersalah rumah jer.. cantik .. spgeti sedap...rasa dah lama tak buat spgti pulak.. pinggan pun cantik.. sy dpt beli 3 set pinggan ni.. lepas tu dah tak kuar lagi.. eh cete pinggan pulak.. hihihi

    BalasPadam
  2. Salam Kak Amie....Sebelom ni klu buat spegati, mesti guna prego..Dah dapat resipi ni, bolehlah cuba buat sendiri pula...

    BalasPadam
  3. Amie, dua2 beradik pandai masak ye, ummi teringin nak makan hasil aair tangan Amie, hik!

    BalasPadam
  4. Assalam Amie, sedap nmpk spghti tu, meriah nmpk n sungguh menyelerakan

    BalasPadam
  5. Salam Kak Amie..sedapnya spegeti tu..dpt sepinggan pun jadi lah..kenyang hehee

    BalasPadam
  6. ni antaro feveret papa mifz...wife pun biasa buat...:)

    BalasPadam
  7. Dzana,
    rumah yang betul ni... hi hi hiiii,
    Amie dapat kumpul 12 set sebelum habis keluaran... he hehehh

    Salam Sue,
    sebelum ini pun Amie pakai prego... lepas tu...ada cerita pasal prego...hu hu huuuu terus ikut balik resepi Kak Is...

    Ummi,
    Kak Is pandai masak resepi barat sebab lebih 10 tahun pengalaman tinggal di New York, Paris & Brazil, Amie belajar sikit-sikit je...

    Waalaikumussalam Kak Rosa,
    sesekali meriah untuk family...

    Yana,
    sedapnya terletak pada kuahnya... he hehehh (teringat kuah spaghetti Kak Is yang sedap tu)

    Papa Mifz,
    anak-anak pun suka makan ni...

    BalasPadam
  8. nani pon makan pasta mlm ni...suke sgt! makan byk2 pon takpe! heheh

    BalasPadam
  9. wah kak amie jadi omputis gituu heheh lama tk buat spag.sedapnya tgk

    BalasPadam
  10. kak amie.... suka speggeti gini ita selalu masak sebab anak2 suka

    BalasPadam
  11. adeh malam2 tengok spaghetti rasa lapar pulak..dah lama tak masak spaghetti ni..:)

    BalasPadam
  12. kalo tengok gambar je..macam laksa je..bila baca...spageti tu..ndak2nya yg feveret nora..tp sumpah belum pernah masak..

    BalasPadam
  13. Sedapnya geti kak amie yumm

    Geti= Nama manja spageti hehe

    BalasPadam
  14. Makanan feberet kak Zai ni.Masa beraya rumah anak buah tempoh hari dia masak spaghetti bolognese juga tapi lain sikit bahan2nya.

    BalasPadam
  15. sy x pernah masak ag spagetti..suami sy dh bape kali request..kalo guna resepi ni xyah beli dh la yg prego ek??..hehe

    BalasPadam
  16. Orlando,
    he he hehh marilah jemput makan...

    Nai,
    suka makan pasta ye...alhamdulillah.

    Chik Mimi,
    sesekali tukar selera...


    Juwita,
    ini pun sememangnya untuk penuhi selera anak-anak...


    Kak Anim,
    masak kak... jangan tak masak, nanti termimpi-mimpi pulak.. he heheh

    Nora,
    cubalah masak...tukar selera sikit...


    Hanis,
    sedap ye... Kak Amie suka kuahnya ... getinya tu untuk syarat je... hi hi hiii


    Kak Zai,
    betul tu kak...boleh masak ikut selera, yang penting bahan asasnya tu yang sama, ada rasa masam tomato, keju & manis... herba oregano ke, basil pun boleh, atau rosemary untuk yang nak klasik...


    Nens,
    dulu gubna prego (cukup rasa dalam pergo tu), yang ini Kak Amie tak guna Prego, dah lama tak guna Prego (dah rasa ragu sebab pernah terbaca tentang masalah benda tu dalam FB)tentang pengalaman seorang kawan...

    BalasPadam
  17. Menyelerakan nampaknya spaghetti tu. Tapi di rumah ni jarang masak spaghetti ni sebab budak2 kurang gemar sikit.

    BalasPadam
  18. salam K.Amie.Alhamdllh,atie dah sihat.Rindu nk ziarah akak & intai2 menu2 kat umah akak ni.
    Tgk gambar spaghetti tue pon dah tau sedap!

    BalasPadam
  19. Salam kenal kembali, Che Mid orang Meru, Klang tapi skrg tinggal di Sg Petani... sama-sama merantau le kita ..

    BalasPadam
  20. klu kat rumah, ini mmg menu faveret.. sbb senang nak membuatnya.. anak2 & en.asben pun suka..

    BalasPadam
  21. wah semalam asam pedas...rini plak spaghetti..best nye..dugaan lagi ni..keliurr

    BalasPadam
  22. menu fav anak2 e-na ni....klu buat spagethi mmg puas hati, lalu je anak2 makan...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe