Ikan Belais Goreng Berlada

6:44 PTG

Assalamualaikum.
Selamat berhujung minggu buat semua. Hampir lewat petang baru berkesempatan untuk menyediakan lauk makan malam setelah berehat selepas pulang dari mengikuti bengkel GTP di Pusat Kegiatan Guru. Bukan main seronok lagi anak-anak bila melihat lauk Ikan Belais Goreng Berlada. Amie tambah beberapa biji sengkuang cina yang dipotong dadu dan digoreng hingga masak. Sebenarnya buah sengkuang cina ini hampir layu kerana terbiar beberapa hari, kononnya Amie nak buat kerepek tapi asyik tertangguh-tangguh!


Resepi : Ikan Belais Goreng Berlada
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 ekor ikan belais - bersihkan dan potong 2 - lumurkan dengan sedikit garam dan kunyit, goreng hingga masak, angkat dan ketepikan
5 biji sengkuang cina - kupas - potong dadu dan goreng hingga masak, angkat dan ketepikan
minyak
1 sudu makan taucu
1/2 sudu teh pati asam jawa
garam / gula / perasa pilihan
1/2 cawan air

Bahan kisar kasar:
10 biji cili merah
sedikit belacan
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah

Cara:
1. Panaskan minyak secukupnya dan tumis semua bahan kisar sehingga pecah minyak.
2. Tambahkan taucu, pati asam jawa dan air. Biarkan kuah menjadi pekat.
3. Masukkan sengkuang cina goreng, garam / gula / perasa pilihan.
4. Tutup api dapur.
5. Tuangkan kuah ke atas ikan dan sedia untuk dihidangkan.


Agak kerap juga Amie paparkan ikan belais tapi ada juga yang masih tertanya-tanya tentang rupa ikan tersebut. Jadi, Amie paparkan sekali lagi ikan belais seperti gambar di atas. Biasanya Amie masak seekor saja sekiranya bersaiz besar kerana beratnya melebihi 500-700 gram seekor.


Jemput makan ya...

2 comments

  1. sedapnya kak amie... makan dgn nasi panas2.. mau 2kali tambah jg tu.. hehe..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe