Agar-Agar Soya Jagung & Coklat

9:21 PTG

Assalamualaikum.
Malam ini Amie kongsikan satu menu ringkas tetapi sangat enak untuk dinikmati. Sebenarnya hari ini dapur sunyi sepi ditinggalkan dari pagi, sebab ada tugasan di sekolah hingga tengahari, dan sebelah petangnya pula Amie berkejar ke Bakers Shop untuk menimba lagi ilmu masak-memasak. Tak pergi sayang pula sebab sebelah pagi sudah tertinggal dari mengikuti resepi 4 jenis pudding cake, dan petang tadi sempat belajar 3 jenis kek tapi nampaknya agak letih, jadi tak sempat nak praktiskan di rumah sebab kali ini keknya canggih-canggih belaka! Esok pula dari pagi hingga petang, ikut kelas buat 14 jenis donut. Memang rugi kalau tak pergi sebab hari ini dan esok kelas masakan di kendalikan oleh Chef Khoo yang diterbangkan khas dari semenanjung.


Agar-Agar Soya Jagung & Coklat ini Amie ingat nak simpan sampai esok dalam peti sejuk, tapi Encik Suami asyik bertanya bila boleh dimakan? Maklumlah, dari petang tadi asyik menghidu bau harum soya jagung, jadi biarlah dia merasmikan dulu malam ini. Amie cuba olah dengan membuat kombinasi susu soya jagung untuk satu lapisan dan satu lapisan lagi Amie gunakan susu coklat segar ditambah dengan 100 gram coklat masakan. Amie tidak tambah gula untuk kedua-dua bahagian ini.Cukuplah dengan rasa manis-manis manja daripada soya jagung dan susu coklat segar!

Resepi : Agar-Agar Soya Jagung & Coklat
Olahan : Amie's Little Kitchen


Bahan A:
1 liter air soya jagung
10 gram serbuk agar-agar

Bahan B:
1 liter susu coklat segar
10 gram serbuk agar-agar
100 gram coklat masakan - potong kecil-kecil

Acuan agar-agar 

Cara:
1. Campurkan Bahan A di dalam periuk dan masak hingga mendidih.
2. Tuang ke dalam acuan yang dikehendaki.
3. Sejukkan - boleh masukkan dalam bahagian sejuk beku selama 5-7 minit sementara menunggu Bahan B masak.
4. Campurkan kesemua Bahan B di dalam periuk dan masak hingga mendidih dan coklat menjadi cair sepenuhnya.
5. Keluarkan Bahan A yang sudah disejukkan dan tuang Bahan B ke atasnya. Sejukkan kembali.
6. Enak dinikmati setelah beku dan dingin.



11 comments

  1. Berhias dgn daun hijau, macam boleh buat hantaran pengantin pula...

    Ohh saya suka agar-agar!

    BalasPadam
  2. Azieazah,
    he he ehhh capai aje apa yang ternampak depan mata...

    BalasPadam
  3. salam Amie, dah nak masuk bilik ni tercium wangi agar2 ni singgah jab dah potong ke ni?? bak sepotong tak sabar nak rasa ni...mesti sedappppppppp

    BalasPadam
  4. Salam Kak Amie..
    pastinya nyaman sekali puding soya itew...terbayang-bayang sudah...hehehe...

    BalasPadam
  5. waa..ni sekali sedut je ni..hehehe

    BalasPadam
  6. Bestnya akak join2 clas tu....sy pun trngin nak msuk klas2 cmtu....tp masih x berkesempatan lgi...

    Cntiknya puding....potong la kak....bak mai skit....hehe...

    BalasPadam
  7. Panas cuaca di Klang pagi kak..enak jika disulam dengan puding ni...anyess tekak ku..

    BalasPadam
  8. suka tengok hasil air tangan amie mmg cntik dan menjadi, geram nengok agar2 tu..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe