Rabu, 30 Mei 2012

Nasi Minyak, Ayam Masak Merah & Acar Timun Berempah

Buku Resepi Masakan Tradisi Melayu Johor oleh Noraini Margono memang tidak pernah mengecewakan! Amie telah mencuba pelbagai resepi antaranya Nasi Beriani dan Daging Beriani. Dan hari ini biarlah orang kata Amie masuk bakul angkat sendiri kerana sesungguhnya resepi Nasi Minyak serta lauk-pauk pilihan yang Amie cuba masak sungguh lazat! 


Semasa Amie masak di dapur, entah berapa kali anak-anak silih berganti menjengok, menghidu aroma masakan dan bertanya bilakah akan siap? Bilalah kami boleh makan? Hai... tiba-tiba saja perut anak-anak jadi lapar! Amie hidangkan Nasi Minyak dengan lauk Ayam Masak Merah dan juga Acar Timun Berempah.


Resepi: Nasi Minyak
Sumber : Masakan Tradisi Melayu Johor - Noraini Margono

Bahan A:
3 mangkuk beras 

Bahan B:
1 batang serai - diketuk
2 helai daun pandan
3 1/2 mangkuk air

Bahan C:
2 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar marjerin
rempah penumis: kayu manis, cengkih, bunga lawang
4cm halia - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
2 ulas bawang merah - dikisar
2 sudu besar rempah beriani

Bahan D:
2 sudu besar air mawar
3 sudu besar susu cair
1 sudu besar susu pekat
garam secukup rasa
1 biji limau nipis

Cara:
1. Rebus Bahan B di dalam periuk nsi
2. Panaskan minyak sapi dan marjerin. kemudian tumis kesemua Bahan C hingga kekuningan.
3. Masukkn rempah beriani dan beras. Gaul beras sehingga berkilat dan kemudian matikan api.
4. Masukkan kesemua Bahan D ke dalam air rebusan Bahan B tadi.
5. Setelah air mendidih semula, masukkan beras dan kacau rata.
6. Akhir sekali masukkan ir limau nipis, kacau lagi dan tutup periuk.
6. Tutup periuk rapat-rapat, jangan dikacau sehingga air di dalam periuk kering. Apabila air beras kering, kacau perlahan-lahan. Tutup periuk dan perlahankan api. Jika menggunakan periuk elektrik, biarkan nasi betul-betul masak dan bolehlah dihidang.
7. Untuk hiasan, taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreg di atasnya.

Seperti kebiasaannya, Amie masak Nasi Minyak cara kukus. Dan untuk resepi Nasi Minyak ini, Amie tambah herba saffron.



Resepi : Ayam Masak Merah
Sumber : Masakan Tradisi Melayu Johor - Noraini Margono

Bahan A:
1 ekor ayam - potong 12
2 mangkuk minyak
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar garam
2 helai daun limau purut

Bahan B : kisar
1 batang serai
4cm lengkuas
15 tangkai cili kering
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
4cm halia
2 cm kunyit

Bahan C:
3 sudu besar madu atau gula merah
2 sudu besar gula
1 mangkuk sos tomato
1 sudu besar garam
1/2 mangkuk air

Cara:
1. Gaulkan daging ayam dengan garam dan kunyit. Goreng hingga masak.
2. Tinggalkan sedikit minyak bekas gorengan ayam tadi dan tumis kesemua Bahan B sehingga terbit minyak atau sehingga masak.
3. Masukkan kesemua Bahan C. Kacau rata sehingga kuat pekat.
4. Masukkan ayam yang telah digoreng dan gaul sebati.
5. Akhir sekali masukkan daun limau purut.



Resepi : Acar Timun Berempah
Sumber : Masakan Tradisi Melayu Johor - Noraini Margono

Bahan A:
2 biji timun - buang biji, potong kecil memanjang 2 inci
1 batang lobak merah - buang kulit, potong kecil memanjang 2 inci
2 sudu besar rempah kari
2 sudu besar minyak

Bahan B: kisar
5 tangkai lada kering
1 sudu besar udang kering
1 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah

Bahan C:
2 sudu besar puri tomato
2 sudu besar kerisik
1 sudu besar garam
3 sudu besar gula
1 sudu besar biji sawi
rempah penumis: bunga lawang, cengkih & kulit kayu manis

Cara:
1. Rendam timun dan lobak merah bersama air kapur dan garam. Kemudian cuci hingga bersih.
2. Perap timun dan lobak merah tadi dengan garam dan gula. Kemudian toskan.
3. Tumis kesemua Bahan B hingga terbit minyak.
4. Masukkan rempah kari dan gaul rata.
5. Masukkan kesemua Bahan C, dan kacau hingga pekat.
6. Masukkan timun dan lobak merah. Gaul hingga timun dan lobak merah mesra dengan rempah.

31 ulasan:

Zaliedana berkata...

Kak Amie cayang.adoiii tenet lembab yg amat rini,geram sungguh,pic nasi mnyak n ayam xabis load g,baru nmpk pic acar jer,huhu..sian toi kan,tapi sy dah blh byang kan air tangan akak sure sedap,xper jab g abis load leh tgk,huhu..

mama sara nur berkata...

assalam k.Amie
sedapnya ni, rajinnya,dahlah sy tgh takda selera ni, terus jadi lapar he he mintak sepinggan
sy suker nasi minyak ni tp kan tak reti nk buat, kena tunggu kenduri kawen kak baru merasa he he

Amie berkata...

Zaliedana cayangggg...
memang sedp dik oiiii! Tak tipu punya ha hahhahhh...

Amie berkata...

Mama Sara Nur,
Boleh... nanti kakak hantar sepiring ye..siannya takde selera makan ye...

Melly Octaviana berkata...

Glekkk.. *telan air liur.. sedap sekali nih kak Amie.. tunggu sebentar lagi melly datang yah, siapkan 2 piring.. slurrp

tun_telani berkata...

Salam kak amie!! sedap bangat nmpk nya tuh. tun mmg suka makan nasi minyak dgn ayam masak merah ^^ acar berempah tu x penah rasa lagi.

quinnie berkata...

aduiii..saya kalau menu cam gini memagn makan berganda kak..hahahahhaha

Choco Ani berkata...

Salam Kak Amie sedap nya aduhai bila lah Ani nak buat nih.. Rajin sungguh la Kak Amie ni.. best tul tgk ayam tu..

Ummiakid @ lily berkata...

sedapnya nasi minyak...paling suka makan dgn ayam masak merah....

Yana Shaiful berkata...

Salam Kak Amie..mmg gandingan yg mantop nasi minyak dgn ayam masak merah..terus jer kelaparan nii.. ^_^

Bicara Kak Noor berkata...

salam Amie,aduh sedapnya semuanya yg kat atas tu rajinnnnnnn snagat cikgu kita ni time coti2 ni ya mesti happy anak2 tu dpt mama rajin macam Amie ni..

Shahriah Abdullah Novelis berkata...

Salam Kak Amie cayang sha melihat ni pun perut berbunyi2... mau taknya.. nasi tu hadoii.. ayam tu hadooii... acar tu lagi hadoiiiiii!!!!!!!!!

Acik Erna berkata...

assalam aie..lengkapnya hidangan amie..acik kalau masak nasi minyak..lauknnya ayam masak merah je..ngan goreng papadom..
nanti ada masa acik nak cuba..tapi macam mana amie masak nai minyak dengan cara mengukus..mesti sedap kan amie

mama aini berkata...

assalam amie..maaf ya mama lambat dtg melawat..yg tak menahan bila dtg kesini tgk pic.yg membuatkan mama akan menelan air liur..hu2x..sedap2nya makanan yg amie masak..kalaulah rumah mama sebelah rumah amie..bolihlah mama dgn muka tak malu mintak sikit makanan tu.. :)

Nieza berkata...

assalam kak Amie cyng, kalau akak msk lauk dan nasi memang buatkan saya lapar blk jer tau..sedapnya..:)

Azie berkata...

wow wow pagi dah mengundang kelaparan pada hamba ni.

Nens Collection berkata...

cedappnyerrr...igt raya tahun lepas nens first time buat nasik minyak tuk makan kawan2 suami saya..kak ami tahu semalaman sy xleh tdo..tertido je mimpi nasik x menjadi..hohoho..punyer ler takut x jadi..tp alhamdulillah..sedapp jer..hehe..;)

Hanis MY berkata...

dah lama tak makan menu ni kak amie... ish terliur pulak... ayam tu sangat menyelerakan...

Amie berkata...

Melly,
jemput datang...kak Amie tunggu yah.

Tun Telani,
acar berempah tu first time kak Amie buat... Encik Suami kata sedap, ha ha hahh masuk kerisik juga tu Tun..

Quinnie,
lupakan dulu diet Quinnie tu he he heh kita jamu selera ye (jahatnya kak Amie ye)

Amie berkata...

Choco Ani,
sementara anak-anak cuti & ada masa masak ni Ani, lagi pun ada tukang makannya he he heh

Ummiakid,
memang sedaplah makan nasi minyak dengan ayam masak merah.... jomlah makan sama.

Yana,
alhamdulillah, menu ini diterima baik oleh family...

Amie berkata...

Kak Noor,
maklumlah hari2 biasa asyik makan di kantin...

Shahriah,
asyik hadoiii saja nih ha ha ha mesti sakit mata memandang ye Shah.

Acik Erna,
masak cara kukus lebih sedap dan selamat sebenarnya Acik, tak takut lembik atau mentah...

Amie berkata...

Mama Aini,
seronoknya berjiran dengan mama Aini, Amie memang suka berkawan dengan orang yang tak malu he he he hehh

Nieza,
sekali-sekala jamu selera Nieza, marilah makan sama...

Azie,
lapar ye... marilah datang makan.

Amie berkata...

Nens,
kuat betul gelombang minda Nens ye sampai terbawa2 mimpi pulak...

Hanis,
nanti kalau dah ramai anak (he he heh macamlah banyak sangat anak kakak ni), mesti Hanis suka masak.

noradmira hashim berkata...

salam,kak mane nk dapat air mawar yek,sbb mmg xpnh pn gune sblm ni,hehe..tp bile tgk masakan akak ni mmg terliur,dh lame xmkn nasi minyak,bile dh ade resipi ni blhla saya nk cuba2 buat sendiri...

CiK Su berkata...

Salam...anak-anak saya suka resepi ni.Kalau masak mesti habis licin...

mobwerks printz berkata...

Kak..ni resepi utk brape org mkn?

encik kassim berkata...

Terbaek..wife sy suh buat lg tu..huhu..w'pun xckup bhn sgt..hehe

akar mekar berkata...

salam kak amie,
minta copy ayam masak merah dan beberapa resipi kat blog akak, nak masak utk anak2 dan open house hari raya.

Fais
Johor Bahru

akar mekar berkata...

salam kak amie,
minta copy ayam masak merah dan beberapa resipi kat blog akak, nak masak utk anak2 dan open house hari raya.

Fais
Johor Bahru

cuba memasak berkata...

assalam sis amie .. bestnye.. xpenah buat nasi minyak sendiri .. terima kasih yer resepi nye ..

cuba memasak berkata...

assalam sis amie .. bestnye.. xpenah buat nasi minyak sendiri .. terima kasih yer resepi nye ..