Ikan : Berbau Nostalgia Zaman Kanak-Kanak

2:22 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Barangkali kami agak awal menuju ke Pasar Ikan LD. Banyak gerai ikan masih kosong terutama jenis ikan bersaiz besar. Mungkin kapal ikan dari laut dalam belum sampai ke pelabuhan. Kami beli sahaja ikan yang ada. Pusing-pusing dua kali, dapatlah tiga jenis ikan yang 'membesarkan' diri ini terutaman di zaman kanak-kanak. Amie gunakan istilah kanak-kanak mengikut Akta Kanak-Kanak Pindaan 2001 yang menyebut, umur di bawah 18 tahun termasuk dalam kategori kanak-kanak.

Amie tinggal di asrama bermula dari tingkatan empat sehinggalah tingkatan enam atas. Kemudian bersambung lagi sewaktu belajar di universiti selama empat tahun. Jadinya, zaman kanak-kanak yang dilalui setakat usia 15 tahun, kerana Amie lahir di bulan November, hujung tahun. Usia 15 tahun satu bulan setengah sudah tinggal berjauhan di Klang. Rupanya sekejap sangat dapat bersama sepenuh masa dengan keluarga! Bertugas pula nun di LD dan terkahwin pula dengan orang sini. 

Sudah tentu segala kerinduan berada di rantauan diubati dengan kenang-kenangan yang tercipta sewaktu zaman kanak-kanak!

Kembali kepada cerita ikan.
Banyak jenis ikan yang berbau nostalgia zaman kanak-kanak tidak atau jarang ditemui di LD seperti ikan gelama kepala batu. Tak apalah, balik kampung nanti boleh makan puas-puas. Hari ini jumpa ikan kerisi.

Bolehlah goreng lebih sedikit, dan bakinya dibiarkan 'menginap' satu malam. Esoknya akan timbul aroma yang berbau nostalgia zaman kanak-kanak! Ikan goreng garing yang menginap semalaman memang sangat sedap. Boleh makan dengan nasi, ubi kayu rebus atau lempeng.

Ikan Kerisi


Ikan Tamban

Ikan tamban ini juga Amie rindui tetapi Encik Suami kurang gemar sebab banyak tulang. Biarlah Amie seorang yang makan. Kelar-kelar dan goreng garing sehingga tulang-tulangnya pun boleh dikunyah!

Ikan Kembung Pelaling

Ikan kembung pelaling ini sangat jarang ditemui di Pasar Ikan LD. Teringat dulu sewaktu tinggal di asrama sewaktu tingkatan enam, di hari minggu kawan-kawan masak kuah laksa gunakan ikan ini. Terbayang-bayang dapur minyak yang mereka gunakan! Amie tidak tolong masak sebab Amie jahit baju. Kami berada di dalam bilik aras bawah. Ada mesin jahit dan ada dapur minyak tanah di situ. Dapatlah semangkuk laksa asam yang kawan-kawan masak tadi. Walaupun tak berapa nak cukup bahan, tapi sedaplah pula rasanya! Memanglah kalau tinggal di asrama, makanan kena catu. Jadi sesekali dapat makan laksa asam memang macam duduk di tangga syurga.

Ikan Sulig

Ikan sulig ini Amie tidak pernah jumpa zaman kanak-kanak dahulu. Ikan ini Amie kenali melalui keluarga Encik Suami. Biasanya arwah MIL gunakan untuk membuat serondeng tetapi MIL pilih ikan saiz besar dan banyak isi. Sebenarnya ikan sulig saiz kecil lebih sedap jika digoreng berbanding saiz besar.

Udang Kertas

Udang bukanlah pilihan utama kami. Udang hanya digunakan sebagai perencah masakan sahaja. Anak-anak suka makan cucur jagung tanbah udang basah. Jadi, kelau beli udang memang kebiasannya hanya untuk dibuat cucur sahaja. Biasanya kami beli udang kertas tetapi udang bemban lebih sedap. Lain kali kalau ke pasar, hendak beli udang bemban pula.

2 comments

  1. Ikan berbau.. sy ingat ikannya berbau. Sekejap sangat 15 tahun masa bersama keluarga tapi banyak kenangan nya, Kak Amie. Kak Amie, ikan menginap semalaman tu, menginap di dalam suhu bilik atau dalam peti sejuk?

    BalasPadam
  2. Ikan Tamban tu berkawad satu².. elok pulak susunannya😁

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe