Menu Sarapan Gang Nasi Sejuk Minggu Ini

9:06 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Minggu ini bersamaan hari Isnin, Selasa dan Khamis ada Ujian Amali Sains SPM untuk subjek Fizik, Kimia dan Biologi. Gang Nasi Sejuk ada yang tidak dapat bersama-sama bersarapan di awal pagi kerana ada yang bertugas mengendalikan Ujian Amali Sains dalam ladang dan luar ladang.

Apa pun nasi sejuk tetap dijadikan menu utama!

Hari ini Jumaat, Mas bawa nasi sejuk lauk ayam goreng dan kari ayam.

Nasi Sejuk & Ayam Goreng

Kari Ayam


Julik bawa ayam (lupa tanya masak apa) dan juga sambal tempoyak petai.

Sambal Tempoyak Petai


Nano bawa sosej, telur  dan hirisan timun.


Sitti tidak boleh dipisahkan dengan telur dadar!


Nano bawa keropok papadom.


Amie bawa buah belimbing yang diperap dengan garam dan gula.

Sayur Lodeh

Ketupat Segera

Telur Rebus


Sambal Udang


Balik dari ladang, cari baki sayur lodeh dan ketupat segera.
Alhamdulillah! Makan lagi di rumah, seadanya!


Idea untuk bawa sayur lodeh bukanlah dirancang. Sebenarnya Amie hendak masak sambal tauhu dan tempe tambah kentang. Amie sudah masak sambal. Hanya hendak panaskan dan masukkan bahan-bahan tadi. Rupanya Encik Suami sudah buang sambal dalam periuk yang bertenggek atas dapur tanpa bertanya terlebih dahulu! Alasannya dia tak tahu kita masak sambal dan tinggalkan dalam periuk di atas dapur. Lain pula gayanya apabila bantu kemaskan dapur.... ahaks!

Apa kau rasa?

Setelah Encik Suami tunjukkan sambal tadi sudah masuk tong sampah, dan minta maaf barulah kita ada idea untuk masak lodeh. Hanya tambahkan hirisan kacang panjang, lobak merah, kobis dan suhun. Kita memang masak lebih sebab hendak dijadikan bekal ke ladang keesokan paginya.

Terpandang bungkusan ketupat segera, kita pun rebuslah 10 bungkus kecil. Sempatlah masak sambal udang. Paginya hanya panaskan dan rebus telur.


Hari ini Jusna belanja lima bungkus roti jala dan kuih-muih.


Kuih-muih dan pisang dibawa oleh Jusna, James dan Sinar.
Ada karipap, lumpia, epok-epok, dan popia.

Telur Dadar

Hari Khamis, Sitti dengan telur dadar berpisah tiada.
Amie bawa sambal terung pipit dengan ikan bilis.

Sambal Terung Pipit dengan Ikan Bilis


Amie sengaja tidak gaul ikan bilis. Sambal tumis di bahagian bawah bersama terung pipit. Ikan bilis sengaja diletak di bahagian atas supaya kekal rangup. Apabila hendak makan barulah digaul seperti gambar di bawah.

Sambal Terung Pipit dengan Ikan Bilis

Putu


Encik Suami belikan putu. Bawalah juga ke ladang sebab sudah ada ikan goreng baki makan malam. Rakan-rakan penoreh ramai yang minat makan putu dengan ikan goreng.

Ikan kerapu, belanak dan selayang @ basung goreng.

Sitti bawa bekal nasi sejuk dan telur rebus.



Oleh kerana setiap hari buah mangga udang gugur, jadi bawa sajalah ke ladang. Makan ramai-ramai memang sedap. 


Jusna bawa kek gula hangus dan kek pisang.
James bawa popia dan kuih lenggang.


Hari Rabu, agenda sarapan nasi sejuk masih diteruskan. Amie bawa ikan pari masak lemak cili padi tambah tempoyak.

Ikan Pari Masak Lemak Cili Padi Tempoyak


Mas bawa ikan lumahan masak singgang.


Amie bawa buah mangga udang.



Nano bawa kerepek ubi.


Amie bawa roti sandwich inti sardin.


Kuih-muih yang dibawa oleh Jusna dan James: Onde-onde, kuih lenggang, popia, seri muka, karipap dan doraemon

Hari Selasa, Guda bawa ikan putih goreng dan tembikai kuning. Bertambahlah sedapnya dengan kehadiran nasi putih dan telur dadar!

Ikan Putih Goreng

Tembikai Kuning

Nasi Putih & Telur Dadar


Amie bawa sambal ikan bilis rangup.


Bawa juga putu dan ikan goreng.

Ikan Belais @ Belawis Goreng

Amie selalu sebut ikan belais @ belawis tetapi ada nama lain dalam bahasa Bajau. Lupa pula apa yang disebut oleh Sitti.

Isi limau, sudah dikupas. Boleh terus ngap masuk mulut!



Nano bawa siew mai. Oleh kerana Nano bertugas untuk Ujian Amali Sains, tak sempatlah makan bersama kami. Nano makan duluan sebelum kami sampai ke kantin.


Hari ini James dan Jusna bawa kuih : Karipap, popia, aoam pisang, kuping gajah, epok-epok dan kuih lenggang.

Hari Isnin, hari paling sepi kerana hampir kesemua gang nasi sejuk bertugas. Amie bawa buras @ burasak bersama serondeng sambal ikan bilis dan ayam palekko, masakan sendiri.

Buras @ Burasak

Ayam Masak Palekko

Serondeng & Sambal Ikan Bilis

Limau Madu


Kuih-muih yang dibawa oleh Jusna dan James :
Atas - Seri muka, epok-epok dan doraemoon.
Bawah - Onde-onde, karipap dan popia.


Semoga ukhuwah di antara sesama gang nasi sejuk terus berpanjangan.

1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe