Makan Gỏi Cuốn Tôm & Bánh Xèo di Thien Ly Restaurant

7:57 PTG

Apabila berkali-kali makan di Simpur Restaurant, maka berkatalah di dalam hati tiada peluang untuk merasa makanan tradisi Vietnam, memandangkan di Simpur Restaurant hanya menawarkan masakan Melayu Nusantara sahaja. Kemudian makan pula di Zeytun Middle Eastern & Mediterranean Cuisine, memang tak akan jumpalah makanan tradisi Vietnam yang diidam-idamkan, yang selalu dilihat di kaca televisyen! Tak apalah.
Mungkin tidak ada rezeki kali ini. Barangkali, selain Da Nang, boleh jumpa banyak restoran halal yang menghidangkan makanan tradisional Vietnam.
Maka, pejam mata sahajalah kalau ingin menikmati gỏi cuốn tôm  dan bánh xèo. 
Gỏi cuốn tôm ialah roll spring segar atau roll kertas beras, dan di dalamnya terdapat udang, sayur-sayuran dan vermicelli beras.
Alhamdulillah!
Malam terakhir kami pada 25 Januari 2020, selepas menyusuri Sungai Han dengan menaiki feri, kami dibawa makan malam di sebuah restoran halal iaitu Thien Ly Danang Style. Bila terpandang menu gỏi cuốn tôm  dan bánh xèo, tanpa berfikir panjang, kita pun terus pesan! Kita pesan yang ada udang. Ada pelbagai pilihan bahan inti yang digunakan. Gỏi Cuốn Tôm  atau Prawn Summer Roll yang Amie pesan di bawah ini berharga 50,000 VND, lebih kurang RM9++. Satu set Gỏi Cuốn Tôm  mengandungi 5 gulungan lengkap dengan sos pencecahnya sekali.


Selain prawn summer rolls, Amie pesan bánh xèo, sejenis lempeng goreng vietnam yang juga diperbuat daripada tepung beras, dan di dalamnya ditambah inti mengikut pesanan. Amie memilih inti cendawan.

Datanglah set lempeng berintikan cendawan dan juga taugeh yang besar! Lengkap dengan kertas beras, dan salad serta pencecahnya! Set ini berharga 80,000 VND, lebih kurang RM14++.

Sesungguhnya tak larat nak habiskan kedua-duanya!
Bukan apa, sebelum sampai hidangan yang dipesan memang macam-macamlah yang ditelan terlebih dahulu kerana memenuhi pelawaan kawan-kawan yang tak habis makan hidangan mereka!

Jadi, sesiapa yang berkunjung ke Da Nang, bolehlah singgah di Thien Ly Da Nang Style untuk menikmati pelbagai hidangan tradisi Vietnam. Restoran ini letaknya di 37 Ba Đình, Thạch Thang, Hải Châu, Đà Nẵng 551300, Vietnam.

Restoran ini mempunyai sijil halal, dan terima kasih kepada rakan peserta trip kerana berkongsi sijil halal tersebut.
6

Dah cerita dua makanan idaman, marilah kembali semula ke luar pintu masuk restoran... ahaks! Sewaktu kami tiba, restoran ini sudah dipenuhi pelanggan, tapi masih ruang untuk kami duduk.


 Antara hidangan yang dipesan oleh rakan-rakan.


Ahmad, tour leader kami menunjukkan cara menggulung roll kertas beras dengan memasukkan inti pilihan.


Dah siap!


Gunting dulu supaya saiznya lebih kecil dan mudah untuk masuk mulut...hiks!



Salawati memesan Bún bò Huế atau bún bò  iaitu sejenis sup Vietnam yang mengandungi bihun atau vermicelli dengan daging lembu. Katanya, ada rasa serai dalam sup ini. Semangkuk sup ini berharga 60,000 VND, lebih kurang RM11++.

Masytah pula memesan Bihun Perancis atau Le Bo Bun (Le Garde-Manger De Francaise).

Masytah cari kangkung (morning glory) juga di sini.
Di sini dipanggil Rau Muong Xao Toi.


Dan Dayah pula dengan nasi goreng seafood.



Sekian cerita makan malam di Thien Ly Restaurant.

Tentulah rasa seronok sangat dapat makan makanan yang diidam-idamkan sejak sekian lama!

Mudah-mudahan ada kesempatan untuk berkunjung ke wilayah lain di Vietnam dan berpeluang menikmati makanan tempatan yang lain pula.

Jom Din.  Perut dah kenyang, kita baliklah.


Selamat malam!
Bolehlah bersiap-siap sebelum tidur malam ini, sebab keesokan harinya dah nak balik .

Entri berkaitan jalan-jalan ke Da Nang, Vietnam:



1 comments

  1. This is how my partner Wesley Virgin's story starts with this shocking and controversial video.

    You see, Wesley was in the military-and shortly after leaving-he unveiled hidden, "MIND CONTROL" secrets that the government and others used to get everything they want.

    As it turns out, these are the exact same SECRETS tons of celebrities (notably those who "come out of nothing") and elite business people used to become wealthy and successful.

    You probably know how you only use 10% of your brain.

    That's because most of your brainpower is UNCONSCIOUS.

    Maybe that expression has even taken place IN YOUR very own head... as it did in my good friend Wesley Virgin's head around 7 years ago, while driving a non-registered, beat-up garbage bucket of a car without a license and $3.20 on his banking card.

    "I'm absolutely frustrated with living paycheck to paycheck! When will I finally succeed?"

    You've taken part in those thoughts, am I right?

    Your very own success story is waiting to start. You just have to take a leap of faith in YOURSELF.

    Watch Wesley Virgin's Video Now!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe