Nasi Goreng Belacan Pedas Berapi

9:05 PG

Selamat berhujung minggu buat semua pengunjung setia Amie's Little Kitchen.
Sarapan apa pagi ini?
Tentu ada yang yang bawa keluarga bersarapan di luar, dan tidak kurang juga yang menyediakan sendiri di rumah. Apa pun yang penting, alas perut itu perlu sebelum memulakan aktiviti di hujung minggu. Maklum sahajalah, hari cuti begini bukan bermakna kita berehat sepanjang hari, tetapi inilah masanya untuk ambil kesempatan membersihkan rumah, menghadiri pelbagai majlis dan jemputan dan sebagainya. Dan saat inilah juga kita berkesempatan untuk merapatkan silaturahim sesama ahli keluarga dan jiran tetangga.


Bila anak-anak semua berkumpul di rumah, memang setiap hari ada saja pertanyaan: Mommy masak apa hari ini? Pagi ini Amie goreng nasi saja. Banyak lebihan nasi semalam, dan memang sengaja masak lebih untuk buat nasi goreng sebagai sarapan pagi. Nasi goreng yang Amie olah biasa-biasa saja tetapi kali ini Amie tambah belacan dan juga cili padi kampung. Amie gunakan minyak bekas gorengan ayam. Itu sebab nasi goreng nampak kuning, kesan minyak goreng ayam berkunyit.

Bahan-bahan:
4 cawan nasi putih / sejuk
1 sudu besar belacan serbuk
1 labu bawang besar - cincang
1/2 batang lobak merah - hiris halus
5 batang sosej ayam - potong dadu
4 sudu besar minyak 
garam / perasa secukupnya

Bahan tumbuk:
3 ulas bawang putih
15 biji cili padi kampung

Bahan hiasan tambahan:
ikan bilis goreng
hirisan daun bawang
telur goreng
bawang goreng

Cara memasak:
1. Panaskan minyak. Goreng bawang besar cincang hingga kekuningan.
2. Masukkan bahan tumbuk. Tumis hingga wangi dan kemudian masukkan belacan serbuk. 
3. Seterusnya masukkan sosej dan lobak merah. Gaul rata sehingga sosej dan lobak merah masak.
4. Masukkan nasi putih dan gaul rata.
5. Perasakan dengan garam / perasa pilihan secukupnya. 
6. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.
7. Hidangkan dengan bahan tambahan seperti ikan bilis goreng, hirisan daun bawang, telur goreng dan bawang goreng.


 Walaupun pedas tapi sedap! Nampak meriahkan?


2 comments

  1. aduh kak nasi goreng simple gini pun boleh bertambah makan, mesti semerbak bau belacan nya masa di goreng tu kan...
    dana hari ahadlah hari beli barang dapur, lepas tu hari dok jenguk pokok tanaman hehehe walaupun pokoknya beberapa bekas je

    BalasPadam
  2. pergh terasa kesedapan nasi goreng tu di lidah sekarang. hehe

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe