Ikan Panggang, Sambal Mangga & Sayur Petola Masak Lemak Putih

7:44 PTG

Tengahari tadi, sempat hantar mesej minta Fuad keluarkan ikan (tak tahu nama) untuk dipanggang pada sebelah petangnya. Selesai kelas tambahan, Amie pecut  kereta pulang ke rumah. Teringat pesan Bonda:
Balik rumah, jangan terus pegang periuk nak masak.
Peluk anak dulu!
Yaaa... sudah peluk Firdaus, sudah cium Firdaus. Sudah sembang beberapa detik. 
Kaki pun melangkah ke dapur.
Fuad sudah masak nasi.
Seperti biasa, rutin harian kalau hari bekerja sudah tentulah makan tengahari dibawa ke petang! Dan makan petang itulah makan malam kami.
Petang tadi dapat makan bersama keluarga termasuk Encik Suami.

Alhamdulillah, setelah menyingsing lengan bersilat di dapur, dapatlah Amie hidangkan ikan panggang, sambal mangga dan sayur petola.

Inilah rupa ikan ala-ala terubuk...hiks! Tak tahu nama ikan ini. Tanya peniaga ikan pun, mereka kata tak tahu.


Seperti biasa, Amie hanya lumurkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit dan kemudian panggang dalam kuali biasa. Nak panggang dalam kuali ajaib tak bolehlah pulak, sebab saiz ikan lebih besar.

Sambal mangga yang Amie sediakan petang tadi memang terasa enaknya....ha ha haaa perasan sendiri! Bila bertemu dengan ikan panggang, memang lupa nasi!
Walaupun dah banyak kali kongsi resepi sambal mangga tapi Amie nak tepek juga di sini.

Resipi : Sambal Mangga
Bahan-bahan:
20 biji cili padi
2 cm belacan
1 labu bawang besar - hiris nipis
1 cawan mangga cincang
5 biji limau kasturi - perahkan jusnya
garam / gula / perasa pilihan secukupnya

Cara:
1. Tumbuk cili padi bersama belacan, garam, gula dan perasa pilihan yang digemari.
2. Masukkan bahan tumbuk ke dalam mangkuk.
3. Tambahkan hirisan bawang besar.
4. Tuangkan jus limau kasturi.
5. Gaul sebati.

Sayur petola pula Amie masak lemak putih. Masakan lemak putih memang menggamit selera bapalgi bila dipertemukan dengan sambal belacan atau sambal mangga dan ikan bakar! Firdaus pula asyik mencari suhun yang Amie campur dalam sayur petola.
Jom tengok resepi Bonda kita yang kami gemari dari dulu, kini dan selamanya. 

Resipi : Sayur Petola Masak Lemak Putih
Bahan-bahan:
1 biji petola seberat 300 gram - buang kulit dan potong bulat
1/2 batang lobak merah - buang kulit dan potong sepanjang 3 cm
suhun - anggaran 1 cawan setelah direndam dan ditoskan
1 batang serai - dititik
3 cawan air
1 cawan santan pekat
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk kasar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
12 ekor ikan bilis - belah 2 dan buang isi (kalau belum dibersihkan)

Cara memasak:
1. Jerang air di dalam periuk.
2. Masukkan lobak, serai  dan bahan tumbuk. Masak sehingga mendidih.
3. Kemudian masukkan petola bersama suhun. Biarkan seketika dan tuangkan santan.
4. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
5. Apabila kuah mulai mendidih, kacau beberapa kali supaya tidak pecah santan.
6. Padamkan api dapur.

 Wahai ikan dan sambal mangga!
Kenapalah engkau sedap sangat?

2 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe