Sambal Bawang

7:57 PTG

Jom masak sambal bawang!
Masak lebih sikit, boleh cecah dengan pisang goreng atau keledek goreng sambil hirup secawan teh atau kopi panas!

Semerbak aroma belacan memenuhi rumah!
Tapi keenakannya tidak dapat dinafikan! 
Ketika Amie memasaknya, terlintas dalam fikiran, sudah tentu Fuad dan Fairuz bising membebel sebab mereka tak suka makan bawang! Kalau ada bawang dalam pinggan makan, memang mereka akan diasingkan!

Bahannya tidak banyak. Semuanya ada di dapur anda. Terpulang nak masak banyak mana dan sepedas mana. Yang makan pun bukan orang lain...hiks!

Amie gunakan 40 gram belacan. Kalau nak kurangkan pun boleh. Gunakanlah apa-apa belacan yang digemari. Warna belacan akan turut mempengaruhi hasil sambal bawang itu nanti. Bawang putih pula, Amie gunakan satu labu...satu labu bawang putih, maknanya banyaklah ulasnya!

Amie gunakan 400 gram bawang merah. Jenis ini saja bawang merah yang ada di LD. Kalau nak cantik, pilihlah bawang merah yang bulat-bulat kecil, jadi bila dihiris nampak sekata sana.

Bawang merah tadi hendaklah dihiris tebal, bukan nipis macam nak buat bawang goreng. Kalau ada bawang merah yang kecil bulat comel, bolehlah belah 2 atau belah 4.

Cili padi pun ikut sukalah nak berapa banyak. Kalau tak mahu pedas, kurangkan. kalau nak lebih pedas boleh tambah. Sambal Bawang yang Amie buat tak berapa pedas dengan menggunakan cili padi di atas. Cili padi di atas itu lebih kurang secawan.

Resipi : Sambal Bawang
Bahan-bahan:
400 gram bawang merah - kupas kulit dan hiris kasar
1/2 cawan minyak
1/2 cawan gula melaka yang sudah diparut
2 sudu kecil pati asam jawa - bancuh dengan 3/4 cawan air
garam / gula melaka / perasa pilihan

Bahan kisar:
1 cawan cili padi
40 gram belacan
1 labu bawang putih

Cara memasaknya:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga terbit bau.
2. Masukkan bancuhan pati asam jawa, gula melaka dan bawang merah. Masak dengan api sederhana hingga bawang lembut dan terbit minyak.
3. Perasakan dengan garam (jika perlu) / perasa pilihan.

Oh! Fairuz dan Fuad dah pandai makan bawang! Selamba jew kedua-duanya senduk sambal bawang masuk pinggan nasi!

2 comments

  1. Assalam Amie.

    Lauk macam ini memang boleh tambha nasi 4 pinggan, memang tak rasa menyesal langsong! Di tempat Mak Long payah sikit nak dapat bawang merah kecil. Biasanye Mak Long beli bawang merah besar dijual dalam kampit besar. Bawang merah besar sedap dibuat jerok.

    BalasPadam
  2. wah nanti nak cuba lah nampak sedap je. Tak pernah pun rasa.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe