Ikan Cermin Masak Kari

3:01 PTG

Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu.
Petang ini Amie kongsikan lauk makan tengahari kami seisi keluarga, Ikan Cermin Masak Kari.


Anak-anak pun bukan main suka bila terbau aroma kari dari dapur! Kebetulan Fairuz baru pulang dari sekolah dengan perut lapar. Apalagi, sampai 3 senduk besar Fairuz kaut kuah masuk dalam pinggan. Banjirlah pinggan nasinya! Firdaus pula, tak mahu makan ikan, hanya nasi dengan kuah kari saja.
Amie masak kuah kari agak cair sikit, sebab anak-anak suka kuah kari bubuh banyak-banyak dalam pinggan nasi!

Amie masak ikan cermin, ikan segar yang kami beli dua hari lepas di Kampung Bikang. Amie tinggalkan bahagian ekor, dan kepalanya. Ikan cermin ini sudah sedia dibersihkan dan siap dipotong-potong oleh Encik Suami. Semua bahagian isi Amie ambil untuk dimasak, dan dalam lebih kurang 1 kg beratnya.

Resipi : Ikan Cermin Masak Kari
Bahan-bahan:
1 kg ikan cermin - siap dipotong
4 biji tomato - belah 2
10 biji cili hijau saiz kecil
3 cawan air
1 cawan santan
4 sudu besar serbuk kari ikan
2 sudu besar serbuk cili
2 keping asam gelugur
1/2 cawan minyak
garam / gula / perasa pilihan secukupnya

Bahan kisar:
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm kunyit hidup


Bahan tumis:
1 labu bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu kecil campuran biji sawi, jintan putih dan halba
3 tangkai daun kari - lurutkan  


 Cara memasak:
1. Campurkan bahan kisar bersama serbuk kari dan serbuk cili untuk dijadikan pes. Jika terlalu kering, tambahkan sedikit air. Ketepikan. 
2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga terbit bau.
3. Kemudian masukkan pes kari dan  2 biji tomato yang sudah dibelah 2. Masak lagi dan tambahkan sedikit air jika bahan tumis kelihatan kering. Gunakan api sederhana sehinggalah terbit minyak.
4. Masukkan air dan asam keping. Biarkan hingga mendidih.
5. Masukkan ikan cermin dan kemudian tambahkan santan.
6. Setelah kuah mendidih dan ikan masak, masukkan lebihan tomato, cili hijau, garam / gula / perasa pilihan. Kacau sekali dua.
7. Biarkan seketika dan kemudian padamkan api dapur.

3 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe