ADSENSE

Jumaat, 13 Julai 2018

Aidil Fitri & Pesta Kaamatan 2018

Sekadar merakam kenangan.
Aidil Fitri dan Pesta Kaamatan disambut serentak pada hari Sabtu sempena aktiviti kokurikulum sekolah kami. Sudah dua minggu berlalu, pada 30 Jun 2018 lepas.

Setiap kelas perlu membuat persediaan dengan membawa juadah masing-masing untuk dinikmati bersama pada hari tersebut. Walaupun setiap kelas terdiri daripada pelbagai kaum, tetapi semua murid perlu terlibat sama. 
Amie ditugaskan untuk menghias gelanggang bola keranjang, iaitu dewan terbuka yang akan digunakan untuk sambutan kedua-dua perayaan tersebut. Pada petang Jumaat, Amie bersama murid-murid dari kelas Pendidikan Moral dipertanggungjawabkan untuk memikul tugas tersebut.

 Terlebih dahulu hiasan sempena sambutan Tahun Baru Cina 2018 diturunkan.

 Kemudian digantikan dengan hiasan sempena Hari Raya Aidil Fitri. Seronok rasanya melihat keriangan di wajah anak-anak didik yang comel-comel ini.

 Cikgunya pun nak menyelit jugak...hiks!

Ketupat dari reben pelbagai warna itu, sebahagian besarnya adalah hasil anyaman tangan Amie. Selebihnya adalah hasil anyaman anak-anak murid.

 Tak sempat kira berapa ratus hasil anyaman ketupat yang Amie buat.

 Ini hasil tugasan Cikgu Siti Mariani.

Gambar yang Amie paparkan di bawah ini kebanyakannya gambar dari kelas 5 Nekad, kelas Amie sendiri. Mana tahu suatu hari nanti ada bekas murid yang tersesat masuk ke dapur maya ini, bolehlah belek-belek wajah mereka yang comel-comel ini. Chin Vui Loong, Aiman Yap, Chen Yun Fat, Rozaimy, Shirley dan Nuratika sedang membuat persiapan menghias meja untuk meletakkan hidangan yang dibawa.

Cikgunya pun nak menyelit sekali.
Manis senyuman Nur Fitriana dengan baju kurung warna hijaunya. Alescandro selaku penolong kelas berbaju kurung Melayu warna ungu. Di belakang Alescandro, Eransyah berbaju merah. Nun di belakang berbaju kuning kehijauan, Adam, di hadapan sekali bertudung merah ialah Hazimah, diikuti Nuratika , Shariana dan Shirley yang manis berbaju kebaya merah jambu.

Irene, ketua kelas manis sekali dengan baju kebaya putihnya!
Nampaknya Irene menyahut pesanan kita....
Irene pakai baju kebaya tau hari Sabtu nanti.
Ya, Cikgu.
Ha... betul-betul dia datang dengan berkebaya.
Mana kamu dapat baju kebaya tu Irene?
Pinjam dari aunty saya... ha haaaaa!
Pagi tadi, sewaktu program motivasi SPM di sekolah, ibu bapa dijemput hadir sama. Sempat berkenalan dengan ibu Irene, dan katanya: Saya bekas anak murid cikgu! Sekarang cikgu ajar anak saya pula.
Nampak sungguhlah cikgunya dah masuk senja!

 Tak lama lagi SPM. 
Hanya tinggal 124 hari sahaja lagi.
Belajar rajin-rajin ye anak-anak murid cikgu.... Chen Yun Fat, Jerald, Eransyah, Arman, Alex, Rozaimy, Aiman dan Adam, dan di bawah ini termasuk Syafihie, Hisyam dan Azwan.
 Kerja-kerja menyusun makanan diteruskan.

Sempat juga bergambar kenangan bersama Lim Sir Jun, Chin Yi Wen, Ho Mei Yan, Ratna, Shariana, Shirley, Nuratika dan Hazimah.

Alhamdulillah. 
Muafakat membawa berkat.
Masing-masing membawa juadah seadanya untuk dinikmati bersama.

Sementara menunggu masa untuk santapan Aidil Fitri dan Pesta Kaamatan, pelbagai aktiviti diadakan termasuklah pertandingan karaoke, menganyam ketupat, fesyen pakaian dan tarian.
 Murid-murid perempuan sudah bersedia untuk memulakan pertandingan menganyam ketupat.

 Pandai menganyam ketupat ke dik?

 Ini pula... apa yang dipandang tu?

 Oh!
Tarian Magunatip sudah bermula rupanya.

 Patutlah semua mata tertumpu ke tengah gelanggang!


 Ambil kesempatan menyelit bersama geng Bukit Tinggi.
Selamat Hari Raya. Maaf Zahir dan Batin.


 
 Menjenguk rakan-rakan yang lain pula.

Dan sempat tangkap gambar sebahagian hidangan hari raya yang disediakan oleh kelas masing-masing.

 Nasi goreng yang mengancam selera!

Terima kasih Syamsuri sebab bawa tapai pulut! Terima kasih semua murid kelas 5 Nekad yang bertungkus-lumus menjayakan majlis pada hari tersebut. Tak sempat nak tangkap gambar hidangan yang dibawa. Siti Aisyah dengan Coto Makassar, Nur Fitriana dengan burasnya, Hazimah dengan nasi brianinya, Shirley dengan keropoknya, Dixon dengan nasi gorengnya, yang lain-lain seperti Chan Pei Xuan, Loong Jian Wen, Pang Yew Leong, Chin Vui Loong, Liew Kian Seng dan Wong Soon Vui berpakat bawa air, juga Nuratika yang berusaha membawa air buah. Tak silap Ratna atau Karima membawa kuih penjaram. Tidak lupa terima kasih Carlos sebab sudi taja pinggan mangkuk, gelas, sudu dan air mineral. Yang lain-lain pakat membawa kuih-muih. Alhamdulillah.


 Selit sedikit gambar Fairuz bersama rakan sekelasnya.Terima kasih  Aaron, Arnold sebab bantu cikgu hias dewan terbuka kelmarin petang. Hari ini kamu nampak sangat lawa datang dengan berbaju kurung Melayu.

 Terima kasih juga buat sumandak-sumandak yang manis yang turut sama menghias dewan.

 Selamat Hari Raya Aidil Fitri dan Pesta Kaamatan 2018.
 

1 ulasan:

notie berkata...

Seronok tenguk anak murid semua bergabung tenaga. Walau pelbagai bangsa tapi sepakat memakai baju melayu...comel sokmo semuanya