Ayam Masak Kari Istimewa

5:18 PTG

Walaupun hari minggu tapi Encik Suami tetap ingin selesaikan urusan kerjanya. Selepas bersarapan pagi bersama anak-anak, dan membantu kerja-kerja rumah si dia pun meninggalkan rumah. Memandangkan kesibukannya itu, kita pun tak sampai hati mengirim atau memesan membeli sesuatu. Kelmarin Amie pesan beli cili padi, tapi terlupa pula dia!
Akhirnya Amie minta Fuad pergi ke pasar. Fuad pantang disuruh keluar membeli sesuatu, memang pantas bagai lipas kudung! Bukan apa, dengan cara itu dia boleh memandu kereta. Suruhlah 10 kali dalam sehari, pasti Fuad tidak menolak. Sepanjang cutinya, memang Fuadlah tukang isikan minyak kereta Amie, hantar Fairuz pergi dan balik tuisyen dan membeli sarapan.
Fuad hanya sanggup jadi pemandu kereta sahaja! Diarahkannya Fairuz ikut serta untuk membeli barang dapur yang Amie pesan. Syukurlah semua yang dibeli ada di pasar. Daging ayam segar, santan segar, cili padi, kentang dan timun.

Ketika anak-anak sibuk berkerumun di dapur kononnya mencicipi kuah kari, Amie pesan pada anak-anak agar tunggu sang bapa pulang barulah boleh makan sama. Ketika itu Encik Suami dalam perjalanan pulang (Fuad telefon Encik Suami). Melihat kereta Encik Suami menghampiri pagar rumah, Fairuz dan Fuad pun segera mengambil pinggan mangkuk, mengaut nasi, mengisi lauk-pauk ke dalam mangkuk dan menyusunnya di atas meja. Sekali lagi Amie berpesan:
Tunggu Bab solat Zohor dulu, baru boleh makan.
Anak-anak akur.
Encik Suami terus masuk ikut pintu dapur pula. Biasanya masuk rumah ikut pintu tengah.
"Dari pintu pagar, dah terbau masakan Mommy," katanya.
"Solatlah dulu. Nanti makan sama."
"Sudah solat di sana."
"Oh! Marilah kita makan."
Hidangan tengahari kami masakan biasa-biasa sahaja. Tapi semuanya nampak begitu berselera menikmatinya. Jadi Amie namakan resepi hari ini sebagai Ayam Masak Kari Istimewa. Dalam olahan masakan kari kali ini, Amie gunakan minyak sapi campur dengan minyak masak. Amie juga gunakan serbuk cili dan menambah jus limau nipis sebagai sentuhan akhir. Amie juga sediakan acar timun sebagai pelengkap hidangan. Encik Suami memang suka sangat dengan kombinasi lauk begini. Cukuplah katanya dengan dua lauk yang membuka selera ini. Selalunya Amie tambah sambal belacan, tapi anak-anak kata kuah kari sudah terasa pedas.

Resipi : Ayam Masak Kari Istimewa
Bahan-bahan:
3 keping bahagian paha ayam - potong menjadi 12
5 biji kentang saiz sederhana besar - belah 2
4 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
4 sudu besar serbuk kari ayam
3 sudu besar serbuk cili 
3 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar minyak masak
1 biji limau nipis - ambil jusnya - 2 sudu besar
garam / gula / perasa pilihan secukupnya

Bahan kisar:
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
cm halia

Bahan tumis:
1 labu bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkin
3 biji buah pelaga
3 tangkai daun kari - lurutkan  

Cara memasak:
1. Campurkan bahan kisar bersama serbuk kari dan serbuk cili untuk dijadikan pes. Jika terlalu kering, tambahkan sedikit air. Ketepikan. 
2. Panaskan minyak sapi bersama minyak masak dan tumis bahan tumis hingga bawang berwarna kekuningan dan terbit bau.
3. Kemudian masukkan pes kari. Masak lagi dan tambahkan sedikit santan cair jika bahan tumis kelihatan kering. Gunakan api sederhana sehinggalah terbit minyak.
4. Masukkan ayam dan kentang. Biarkan hingga keluar air ayam.
5. Tambahkan santan cair dan biarkan masak hingga mendidih.
6. Setelah ayam dan kentang hampir empuk, tuangkan santan pekat.
7. Biarkan sehingga ayam benar-benar masak.
8. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
9. Tuangkan jus limau nipis, dan kacau sekali dua.
10. Padamkan api dapur.

Tak habis-habis Fuad memuji-muji : Sedapnyalah kalau dapat makan dengan roti canai. Kenapalah Mommy tak buka restoran bla bla bla...... Sambil membebel, menambah nasi ke dalam pinggan tak terkira entah berapa kali! 
Inilah istimewanya masakan hari ini, yang sudah tentu istimewa bagi kami sekeluarga dan bukannya orang lain. Bukankah lain orang lain selera, lain citarasa....hiks!

5 comments

  1. sedapnya kak amie, lama dah tak mengari ayam

    BalasPadam
  2. Alhamdulilah..seronok anak2 makan juadah yg dimasak oleh mummy...mmg sedap tu Amie cicah roti canai..hihi

    BalasPadam
  3. Wani,
    memang masakan kari membuka selera, aromanya sungguh menggoda!

    Atie,
    betul tu...kuahnya pekat, beraroma dan memang sesuai dibuat pencicah.

    BalasPadam
  4. salam kak, boleh tanya. brand curry apa kakak pakai?

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe