Ikan Gerut-Gerut Goreng, Sambal Hijau & Peria Tumis dengan Udang

5:04 PTG

Terima kasih Encik Suami kerana selalu membantu meringankan kerja Mommy di dapur! Terima kasih banyak-banyak kerana sudi membersihkan ikan-ikan yang diborong di Kampung Bikang petang kelmarin. 

Tengahari tadi Amie sempat sediakan lauk makan hasil buruan ikan kelmarin. Encik Suami suka ikan gerut-gerut, jadi Amie cuba masakkan walaupun menu ringkas saja. Amie hanya goreng ikan gerut-gerut dan kemudian Amie tumiskan sambal hijau. Cili hijau pun kami beli bersebelahan dengan gerai ikan yang kami singgahi kelmarin. Sebagai tambahan untuk melengkapkan hidangan, Amie tumiskan peria campur dengan udang kertas.

Setelah siap digoreng, kelihatan sedikit sisa-sisa sisik ikan....heheheee! Terima kasih sekali lagi kepada Encik Suami atas bantuan ikhlasnya bersihkan ikan! Sebenarnya dalam hal membuang sisik ikan, Amie paling tidak suka, apalagi kalau libatkan jumlah ikan yang banyak! Setakat dua tiga ekor ok laaaa....hiks!
Mula-mula, perapkan ikan dengan sedikit garam dan kunyit. Kemudian goreng hingga masak. Amie tidak goreng garing, sebab nanti isinya keras. 

Sambal Hijau ini sebenarnya menjadi rebutan anak-anak!
Kata Fairuz: Kenapalah Mommy masak sambal sedap sangat? Wokey....! Sambal Hijau yang sedap sangat ini, resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
30 biji cili hijau - patahkan menjadi 2 atau 3
15 biji cili padi hijau
3 labu bawang besar - belah 6 
3 biji tomato hijau - sepatutnya tomato hijau, tapi Amie hanya ada simpanan tomato merah (jadi sambal hijau pun tak berapa nak hijau)
5 ulas bawang putih
garam / gula / perasa pilihan
1/2 cawan minyak

Cara memasak:
1. Campurkan cili hijau, cili padi, tomato, bawang putih dan bawang besar. Kisar kasar.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
3. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan. 
4. Padamkan api dapur.

Untuk Peria Tumis dengan Udang pula, Amie masak seperti biasa tetapi kali ini Amie biarkan cili padi bulat-bulat begitu sahaja, sebab dah ada sambal hijau! Kalau kurang pedas semasa makan nasi, bolehlah picit-picit cili padi merah dalam sayur peria itu.

Bahan-bahan:
1 biji peria seberat 300 gram - bersihkan dan hiris nipis
10 ekor udang kertas - bersihkan
10 biji cili padi - buang tangkai
1 biji telur ayam
3 ulas bawang putih - hiris
1 labu bawang besar - hiris
garam / gula / perasa pilihan
3 sudu besar minyak

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar serta bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan udang kertas dan tumis lagi hingga udang bertukar warna merah.
3. Kemudian masukkan cili padi dan hirisan peria.
4. Gaul rata dan biarkan hingga masak.
5. Pecahkan sebiji telur ayam dan tuangkan ke atas tumisan peria secara merata. Gaul rata.
6. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan. Kacau sekali dua dan kemudian padamkan api dapur.

Tambahkan asam jawa atau asam keping jika inginkan rasa sambal hijau lebih masam.

1 comments

  1. waduh kecur dong tenguk sambal hijau. Teringat masa pergi Bukit Tinggi...sambal hijau dia enak banget dong

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe