Nasi Goreng Bawang....?

10:11 PG


Malam tadi... ni cerita semalam punya he heheheee...
Encik Suami kata 'mati liur' yang membawa maksud tidak ada selera makan. Dia minta Amie buat nasi goreng.... nasi goreng bawang, katanya! Aiiikk... nasi goreng bawang? Goreng dengan bawang je, katanya lagi. 



Kita pun....  tanpa banyak soal jawab, teruslah ke dapur. Memang nasi sudah siap dimasak, dan hanya sediakan lauk saja. Sambil goreng ikan untuk anak-anak, sambil-sambil kepala memikirkan rupa bentuk Nasi Goreng Bawang! Akhirnya Amie goreng kesemua nasi yang ada.... 6 cawan nasi putih dengan 2 labu bawang besar! Ada mengena tak dengan namanya sebagai Nasi Goreng Bawang? Amie bubuh sedikit ikan bilis dan juga mix vegetable, dan diakhiri dengan renjisan minyak bijan. Tak cukup dengan itu, Amie bubuh hirisan timun dan gaul sekali dalam kuali. Mmmmmm.... cukup harum dan aromanya barangkali mampu membuka selera Encik Suami! Amie siap hidangkan dengan keropok melinjo yang pahit-pahit sikit tu, tauhu & tempe bacem serta sambal belacan. Okey tak? Okey je tu... sebab Encik Suami minta tambah!


Resepi : Nasi Goreng Bawang
Olahan : Amie's Little Kitchen


Bahan-bahan:
6 cawan nasi putih
2 labu bawang besar - potong dadu
3 biji bawang putih - pecahkan & cincang halus
1/2 cawan ikan bilis - tumbuk kasar
1 cawan mix vegetable
2 sudu makan minyak bijan
1 sudu makan kicap pekat
 perencah MAGGI Cukup Rasa secukupnya
minyak

Hiasan:
hirisan timun
sambal belacan
tauhu & tempe bacem
keropok melinjo


Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih  serta bawang besar hingga wangi.
2. Masukkan ikan bilis tumbuk dan goreng lagi hingga bawang kelihatan kekuningan.
3. Masukkan mix vegetable dan  gaul rata. Kemudian masukkan nasi dan kemudian tambahkan kicap pekat. 
4. Setelah nasi sebati dengan bahan perencah, tambahkan perencah MAGGI Cukup Rasa.
5. Renjiskan minyak bijan & taburkan hirisan timun. Kacau sekali lagi dan padamkan api dapur.
6. Hidangkan dengan hirisan timun, sambal belacan, tauhu dan tempe bacem serta keropok melinjo.
Untuk resepi Tauhu & Tempe Bacem boleh rujuk SINI dan SINI.





2 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe