Telur Ikan Masak Asam Serai

1:01 PTG

Assalamualaikum .....
Rasa sunyi & sepi pula dapur Amie sejak akhir-akhir ini. Maklum sajalah.... kerja-kerja yang berkaitan dengan Urusan Seri Paduka Baginda perlu dijunjung. Biarpun cuti sekolah tapi bukan bermakna kami dapat menikmati sepenuhnya tapi syukurlah walaupun hanya sempat bercuti bersama anak-anak selama 9 hari di semenanjung, sekurang-kurangnya Amie dapat menilai erti kualiti masa itu sendiri!



Telur Ikan Masak Asam Serai ini sebenarnya agak lama tersimpan dalam folder, sebelum Amie berangkat ke Tawau lagi. Disebabkan jarang masak telur ikan, jadi Amie paparkan hasil masakan ini untuk dikongsi bersama. Lain orang lain citarasa dan lain cara masakannya... namun inilah cara masakan Amie untuk resepi telur ikan kali ini. Telur ikan ini kakak ipar yang bagi, dan katanya telur ikan putih. Pada mulanya Amie ingin buat pais ikan, tapi terlupa pula Encik Suami ambil daun pisang di kampung! Akhirnya, masak sajalah seperti resepi di bawah ini.


Resepi : Telur Ikan Masak Asam Serai
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1/2 kg telur ikan putih - bersihkan 
2 batang serai - dihiris nipis
1 batang seri - dititik
2 keping asam gelugur
1/2 batang lobak merah - potong bulat
3 tangkai daun kesum
300ml air
3 sudu makan minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 inci kunyit hidup
20 biji cili padi
sedikit belacan

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan serai hiris dan serai titik. Gaul seketika.
3. Masukkan air, lobak merah dan daun kesum.
4. Apabila air mendidih, masukkan telur ikan dan biarkan sehingga masak.
5. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
6. Tutup api dapur.

6 comments

  1. Saya selalu cuak nak masak telur ikan. Takut dia hancur dan berderai dalam kuah.

    Nanti saya nak try la Amie.

    BalasPadam
  2. Sedapnya Amie, ummi suka telur ikan ni. Kalau kat Terengganu, selalu telur ikan Aya(tongkol) masak singgang, best juga. Nanti boleh juga ummi cuba resepi amie ni pula.

    BalasPadam
  3. Kalau telur ikan...saya goreng garam kunyit je k.amie... sedapppp

    BalasPadam
  4. yang paling acik suka..telur ikan..goreng ke..masak lomak cili api ke..memang sedap

    BalasPadam
  5. Sedapnya telur ikan..
    tak pernah masak telur ikan..makan kat kedai jer selalu...

    BalasPadam
  6. saya x pernah mkn telur ikan,apa rasanya yerk?

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe