Asam Pedas Ikan Merah

7:38 PTG

Selamat berhujung minggu buat semua.
Hari ini Amie menghadiri mesyuarat akhir tahun di sekolah. Minggu hadapan, Isnin pendaftaran Tingkatan 4 diadakan, manakala hari Selasa pula program orientasi Tingkatan 1 pula akan berjalan. Rabu, cuti sempena Tahun Baharu 2014 dan sesi persekolahan dibuka dengan rasminya pada hari Khamis, 2 Januari 2014.
Mmmmmm..... kita cerita masak-masak yok! Kalau ada yang perasan akhir-akhir ini masuk saja dapur Amie, asyik dihidangkan dengan lauk-pauk saja! Kalau berjenis-jenis tak apalah juga, ini balik-balik menu ikan! He heheheh... anak-anak memang tak berapa gemar makan ikan, tapi Amie hidangkan juga dengan mempelbagaikan resepi & cara masak. Alhamdulillah habis licin pula setiap kali kami makan. Untuk anak-anak kami, nanti bila sudah duduk berjauhan, bekerja atau sudah berumahtangga, kalau rindu air tangan Mummy terutamanya menu ikan, bolehlah buka dapur Mummy ini. Inilah saja kenang-kenangan terindah yang mampu kami titipkan buat kamu di masa akan datang.


Sebenarnya Amie sedang menunggu kepulangan Encik Suami untuk makan malam bersama tapi sudah masuk waktu Isya' belum muncul kelibatnya lagi. Petang tadi selepas minum petang dan menikmati cempedak goreng,  Encik Suami bersama Fuad ke kampung untuk mengambil Firdaus dan Fairuz. Sementara menunggu, Amie ambil kesempatan ini untuk berkongsi resepi Adam Pedas Ikan Merah. Kali ini Amie masak ringkas sekali. Amie hanya gunakan bahan asas untuk menghasilkan asam pedas. Ikannya pula, Amie ambil bahagian kepala, ekor dan 2 keping bahagian isi.


Resepi : Asam Pedas Ikan Merah

Olahan : Amie's Little Kitchen


Bahan-bahan:
5 keping ikan merah
10 biji kacang bendi - potong bahagian tampuk dan ekor
1 batang serai - dititik
1 kuntum bunga kantan - belah 4
2 keping asam gelugur
2 cawan air
minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk / kisar:
30 biji cili kering
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2cm halia
5cm kunyit hidup
sedikit belacan

Cara:
1. Panaskan minyak secukupnya. Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.
2. Masukkan serai, bunga kantan, asam gelugur dan air. Biarkan mendidih.
3. Masukkan ikan merah dan biarkan masak selama 5-7 minit - jangan masak terlalu lama sebab isi ikan merah lembut
4. Masukkan kacang bendi dan biarkan seketika sehingga kacang bendi berubah warna.
5. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.


Sebenarnya tak sabar nak makan... perut pun dah mula berkeroncong tapi kena tunggu kejap lagi aaahh...

4 comments

  1. asal tengok asam pedas...
    jadi teringin..
    menggoda betul

    BalasPadam
  2. akak pun dah tergoda jugak memalam ni Mie cemana nak buat niiiii

    BalasPadam
  3. aduh amie terliur tguk asam pedas yg merah menyala tu kredit utk amie yg mampu membuatkan air liur Uj meleleh...

    BalasPadam
  4. Asam pedas mmng peberet anak2. Tapi tak pernah buat lagi ngan ikan merah. Boleh cuba buat jgk nanti.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe