Acar Peria

5:39 PTG

Banyak yang telah menyedari khasiat peria untuk kesihatan terutamanya bagi pengidap diabetes dan darah tinggi. Dalam entri sebelum ini pun Amie sudah beberapa kali menyentuh tentang khasiatnya. Walaupun kami bukan pengidap penyakit tersebut, apa salahnya kaaaannn... Amie sediakan hidangan ini untuk keluarga. Biarlah anak-anak tak makan, yang penting sekurang-kurangnya mereka tahu adanya hidangan sebegini untuk kesihatan, dan mudah-mudahan pada masa akan datang entri tentang khasiat pemakanan dalam blog Amie ini akan jadi rujukan anak-anak bila mereka telah berkeluarga atau berjauhan daripada kami.


Di restoran atau di kedai makan pun banyak kali Amie temui Acar Peria,  dan ini bermakna Acar Peria memang ada pelanggan dan peminatnya yang tersendiri. Bagaimanapun menu Acar Peria yang Amie sediakan ini ikut resepi dan citarasa sendiri. 


Resepi : Acar Peria
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 biji peria seberat 400 gram - belah 2, buang biji dan hiris nipis - jika tidak suka pahit boleh ramas dengan sedikit garam dan kemudian bilas / perah hingga kering
1 biji cili merah - hiris
7 biji cili padi - hiris
1 labu bawang besar - hiris
3 biji bawang merah - hiris
1 genggam udang kering - rendam hingga kembang dan toskan airnya
1/2 cawan jus limau kasturi
3 sudu makan gula
1 sudu teh garam

Cara:
1. Masukkan kesemua bahan hiris ke dalam sebuah mangkuk. 
2. Tuangkan jus limau kasturi, gula dan garam. 
3. Gaul sebati dan akhir sekali masukkan udang kering. Gaul sekali lagi.
4. Biarkan sekurang-kurangnya 20 minit sebelum dihidang.


6 comments

  1. Baru 1st time tgk resepi ni kak amie... bg penggemar peria mesti sedap menu ni. Nk cuba jgk la nnti

    BalasPadam
  2. First time tgk resepi ni..selalu Wan suka makan mentah saja..tak sabar nak cuba resepi ni, masih ada dua biji peria baki yg dibeli Ahad semalam..dua biji dah dibuat ulam hehehe

    BalasPadam
  3. Masa zaman anak dara, saya tak boleh telan peria ni. Tapi bila dah kahwin, hmmm suka pulak. Masak Lemak Cili Padi ikan pun ada yg saya boh peria.

    Makan peria mentah sebagai ulam pun dah boleh sekarang.

    BalasPadam
  4. Saya suka makan peria ni K.Amie, cicah dengan sambal belacan je pun dah sedap apalagi di buat acar mcm ni....masuk dlm list dulu. Boleh cuba nanti. :)

    BalasPadam
  5. Banyak khasiat kan peria ni Amie, sayangnya ummi ni tak berapa suka peria, tapi kalau dapat kerabu peria Amie ni, mungkin peria terus jadi peberet kot, hehe..air tangan Amie the best, semua menjadi.

    BalasPadam
  6. Nak tanya ja. Betul ka kalau tabur garam keliling ular, rumah akan lari?

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe