Nasi Goreng Pedassss & Sup Tulang Daun Kemangi!

6:50 PTG

Dapurku berasap kembali walaupun hanya untuk seketika!
Ingatkan hari ini Amie makan honeydew saja memandangkan duduk seorang diri di rumah... (sudah habis semangkuk potongan honeydew sebagai hidangan tengahari). Encik Suami dengan kerjanya, anak-anak semua di kampung (katanya bosan cuti sekolah asyik memerap di rumah). Tiba-tiba pukul 1 tengahari Encik Suami pulang ke rumah! Katanya... lapar! Dan terus ke dapur sambil menyebut... ada nasi lebih semalam punya kan, bolehlah buat nasi goreng!



Kita pun tergesa-gesalah buka peti sejuk, cari apa yang patut sementara Encik Suami tunaikan solat Zohor. Memang ada lebihan nasi dan juga lebihan sup tulang! Wokeyyyyy..... carilah bahan lain yang boleh digandingkan untuk menghasilkan nasi goreng.... udang kering, cili merah ada, cili hijau pun ada, cili padi banyak! Telur rebus pun ada juga!


Sebahagian daging yang masih lekat pada tulangnya tu Amie leraikan dan potong-potong kecil untuk dijadikan perencah nasi goreng. Terjumpa seikat daun kemangi @ selasih yang masih segar... terbayang pula alangkah enaknya aroma sup tulang yang akan dipanaskan nanti jika Amie tambahkan daun selasih! Kejap je nak siapkan nasi goreng... tapi bila nak hidang, Encik Suami tergesa-gesa kembali ke dapur.... boss panggil... katanya! Keluarlah lagi... tinggallah Amie sendiri lagi. Bolehlah tangkap gambar seadanya...



Resepi : Nasi Goreng Pedassss
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
3 cawan nasi putih
1 biji cili hijau - hiris nipis
1 biji cili merah - hiris nipis
1 sudu makan kicap pekat
1 cawan hirisan daging (daging yang Amie leraikan dari tulang - sup tulang)
1 genggam kacang tanah yang telah digoreng
perencah MAGGI Cukup Rasa secukupnya
minyak

Bahan tumbuk:
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
10 biji cili padi - nak lebih poedas boleh tambah lagi
sedikit belacan
1 genggam udang kering - rendam hingga kembang dan toskan

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan daging, kicap pekat dan gaul sebati.
3. Masukkan nasi putih, kacang tanah goreng, cili hijau dan cili merah. Gaul rata.
4. Perasakan dengan perencah MAGGI Cukup Rasa.
5. Padamkan api dapur.
6. Hidangkan Nasi Goreng Pedasss dengan Sup Tulang Daun Kemangi!

8 comments

  1. salam Amie..tgk gambar pon dah trliur nih! :)

    BalasPadam
  2. waa sedapnyer...telan ailio nengok...gambarnyer pun cantik sangat....

    BalasPadam
  3. Simpel juga ni...
    Sy pun..klau duk tnggl ngan si kcik tu kak...mmg mlas nak msak...mkn je apa yg ada...hehe...

    BalasPadam
  4. Macam dah terasa kepedasan dan kelazatan rencahnya...sukaaaa!!!

    BalasPadam
  5. Rajinnya Amie masak...nasi goreng pedas berapi tu yang paling saya suka :)

    BalasPadam
  6. Assalamualaikum amie nmpk sungguh menyelerakan nasi goreng tu...

    BalasPadam
  7. Salam K.Amie, tengok gambar pun dah terliur. Makan pula dengan sup, hmmm. Saya pun suka makan nasi goreng pedas2 ni...lagi pedas lagi syok :).

    BalasPadam
  8. alahai.. tengok gambar yg cantik je dah boleh bangkit selera

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe