Minum Petang Dengan Aneka Kuih-Muih di SUGAR 'n' SPICE

9:17 PTG

Assalamualaikum.
Nampaknya hujung minggu sudah berakhir dan esok akan bermula hari untuk bertugas di tempat kerja masing-masing. Biasanya cuti hujung minggu dihabiskan bersama keluarga. Ada yang mengambil kesempatan untuk beriadah, berkelah, melawat tempat-tempat menarik bersama anak-anak, dan tidak ketinggalan makan-makan di luar untuk menikmati kelainan hidangan. Bagaimanapun ada ibu-ibu yang suka menghabiskan masa bersama keluarga di rumah, bergotong-royong membersihkan rumah dan pelbagai aktiviti kekeluargaan lain yang dilakukan di rumah. Sudah semestinya ibu-ibu akan sibuk menyediakan hidangan sama ada minuman pagi, hidangan tengahari atau pun hidangan petang. Alangkah seronoknya sekiranya dapat bersama suami dan anak-anak menikmati hidangan petang hasil air tangan sang ibu! 
Segmen Meriahnya Dunia Masakan kali ini Amie mengajak teman-teman pengunjung untuk bertandang ke dapur salah seorang ahli dan penyumbang resepi MERIAHNYA DUNIA MASAKAN di  SUGAR 'n' SPICE milik Mimie Zuraimie untuk menikmati pelbagai sajian petang yang enak dan lazat! 



Cucur Udang Tembam

Memang tembam sungguh cucur udang di atas tu! Apalagi... kepada sesiapa yang berminat, terus sajalah ke dapur Mimie untuk selongkar resepinya!



Pau Gebu

Selain Cucur Udang Tembam, ada Pau Gebu pula! Kepada sesiapa yang belum mahir menguli bahan untuk menghasilkan pau segebu di atas, jangan buang masa untuk mempelajarinya dari dapur Mimie!



Buah Melaka Panca Warna

Memang sungguh menarik warna-warna pilihan untuk Buah Melaka Panca Warna ini. 



Kuih Kaswi

Kuih Kaswi yang tak lapuk dek hujan dan tak lekang dek panas, tapi masih ada yang belum pakar menyediakan kuih ini. Teruskan usaha anda mencari ilmu mengadun tepung dan yang sewaktu dengannya untuk menghasilkan kaswi yang enak ini!



Kuih Keria

Kuih Keria merupakan sejenis kuih tradisi yang tak mungkin dilupakan! 



Bingka Suji

Mimie sudah sediakan sekali dengan secawan minuman panas untuk menikmati Bingka Suji.



Kuih Penyaram / Cucur / Mexican Hat

Kuih Penyaram ini memang sungguh istimewa! Dalam adat perkahwinan masyarakat Bajau di Sabah, kuih ini merupakan kuih wajib dijadikan sebagai salah satu hidangan hantaran.



Kuih Ketayap

Kuih Ketayap memang tidak pernah menjemukan untuk dinikmati!



Talam Sago Seri Kaya

Sesekali kita nikmati pula kuih Talam Sago Seri Kaya.



Kuih Lompang

Kuih yang mudah dan ringkas penyediaannya ini memang menjadi kegemaran ramai! 



Roti Jala Zam Zam ala Kazam

Tidak ketinggalan roti jala... sesuai dimakan bila-bila masa, dan dengan kuahnya yang lazat sudah pasti menggamit selera dan mengenyangkan!



Donut Mayo

Pilihan kuih moden yang sesuai dihidangkan sama ada sebelah pagi atau petang.



Apam Gula Hangus

Mmmmmm.... apam yang sangat sedap! Lembut lemak manis! Cuba sebiji  akan terus mencuba lagi dua hingga tiga biji!


Terima kasih Mimie kerana kesudian Mimie mengirim dan berkongsi pelbagai resepi ke dalam kumpulan MERIAHNYA DUNIA MASAKAN. Mudah-mudahan perkongsian ini memberi manfaat kepada semua ahli dan pengunjung yang tercari-cari menu untuk hidangan minum pagi atau pun untuk sajian petang. In shaa Allah, usaha murni Mimie mengetengahkan pelbagai kuih-muih warisan ini akan menjadikan dunia masakan tanahair yang tiada sempadan ini bertambah meriah.
Buat semua pengunjung budiman, jangan buang masa.... terus terjah ke SUGAR 'n' SPICE! Selain kuih-muih, Mimie turut berkongsi pelbagai resepi lain termasuk aneka lauk-pauk, dessert, kek dan sebagainya. Terima kasih sekali lagi buat Mimie Zuraimie. Mudah-mudahan perkongsian ikhlas di alam maya ini akan menjadi satu amal jariah di sisi-Nya. Salam salam buat Mimie sekeluarga! Jumpa lagi...

3 comments

  1. salam kak Amie.... Thanks a lot coz sudi promote 'blog' kecil mimie tu.... salam sayang dr M,imie...muahhhhh...

    BalasPadam
  2. Ngencesss tgok semua kuih2 tu...semua sedap2..ada gak yg blm sury cuba.

    BalasPadam
  3. Mimie,
    terima kasih kembali kerana sudi kongsi resepi dalam MDM....terus masak2 ye Mimie sayanggg...

    Sury,
    memang terliur dibuatnya kan Sury...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe