ADSENSE

Rabu, 24 April 2013

Kek Labu Manis Lembut & Lembap!

Assalamualaikum.
Terus kepada cerita pokok.... tentang paparan resepi Kek Labu Manis. Amie pun sudah terlupa entah bila kek ini dihasilkan, dan tak pandai untuk mengulas lebih lanjut hal yang berkaitan dengan kek ini kecuali ingatan Amie terhadap komen Encik Suami bahawa kek ini sangat lembut dan sudah semestinya sedap! Seingat Amie Kek Labu Manis ini tidak dapat bertahan lama di dapur kerana selain Encik Suami si bongsu pun turut menyukainya!


Pada mulanya Amie ingin pendamkan saja hasil air tangan Amie ini memandangkan kulit Kek Labu Manis ini kurang molek, warnanya seakan rentung sedikit tapi ada sesuatu yang ingin Amie kongsikan di sebalik rupa parasnya yang sedemikian rupa!



Kalau tidak silap Amie sewaktu mengadun bahan-bahan untuk kek ini, sukatan gula halus tidak mencukupi. Amie hanya ada 1 cawan gula halus sedangkan sukatannya sebanyak 1 1/2 cawan. Untuk menyelesaikan masalah tersebut Amie gunakan 1/2 cawan gula merah lembut / sugar brown. Mungkin penggunaan sugar brown turut mempengaruhi warna kek ini yang kelihatan agak gelap! Bagaimana pun Encik Suami kata kek ini sangat sedap! Apa tidak sedapnya, sebab kita belajar buat kek ini daripada sifu Che Mat Gebu! Minta izin dan halal ye Che Mat... Amie panjangkan resepinya di bawah ini.



Resepi : Kek Labu Manis

BAHAN-BAHANNYA :-)

3 biji telur gred A
1 cawan minyak jagung (nak sedap guna mentega cair)
1 1/2 cawan gula halus
1 camca teh esen vanilla
1/4 camca teh garam
450 g labu, kupas kulit, kukus hingga lembut dan lecek halus
2 1/2 cawan tepung gandum *
1 camca teh soda bicarbinate*
1/2 camca teh baking powder*
1 1/2 camca besar susu tepung*(*digaul rata dan ayak)


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Lenser bund-pan dengan mentega, tabur tepung sedikit tepung gandum dan ketuk keluar lebihan tepung. Panaskan oven pada suhu 160C (jika anda menggunakan tin bewarna hitam macam dalam gambar tu, kalau tin biasa panaskan pada suhu 175C).
  2. Dalam satu bekas, satukan telur, gula, garam, minyak(@mentega cair), labu manis lecek dan esen vanilla, kacau hingga semua rata dan sebati menggunakan whisk.
  3. Masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit ke dalam no 2. Kacau hingga semua sebati dan adunan tidah berbintil2. Tuang dalam tin yang telah disediakan tadi. Bakar selama 50 minit hingga 1 jam. Bergantung pada oven masing2.
  4. Bila kek masak (uji kek dengan mencucuk lidi sate dibahagian tengah kek, jika keluar bersih tanda kek telah masak) keluarkan dari oven dan biar kan sejuk 10 minit. Keluarkan kek dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaringan.
  5. Boleh dihidangkan atau nak lagi sedap, simpan semalaman, kek akan menjadi lebih lembap dan lembut...Selamat mencuba untuk semua...



Tak rugi mencuba tau.... memang sedap! Sudahlah lembut, gebu.... lemak manis rasa Kek Labu Manis ini! Terima kasih banyak buat sifu Che Mat Gebu yang sentiasa bermurah hati berkongsi pelbagai resepi. Moga Che Mat terus kreatif menghasilkan pelbagai menu yang lazat.lazat!

14 ulasan:

Sury Abil berkata...

Tgok je tau sedappp...pasti cuba ni nnti tggu ada labu nya dulu..:-)

tun_telani berkata...

Salam kak amie :) nmpk sgt moist kek akk ni ^^ tun suka mkn labu! mesti sedap kek nih.

Suzana Ibrahim berkata...

nantilah kalau ada si labu tu saya terasa ingin cuba membuatnya.nampak sedap!

Bbwana adienia berkata...

nampak sangat kelembutan kek labu tu kak amie..

Asyifa Mustaffa berkata...

k.amie,
labu tu timbang dlu ke? bru rebus atau yg dah lecek tu bru timbang...?

norzila berkata...

bestnye kak ami..nampak lembap dan gebu..terasa lemak manis tu..

ummiross berkata...

Amie...sungguh ummi tergoda dengan kek ni, harap2 ummi dapat buat kek labu manis ni nanti.

rahel berkata...

macam terngin pulak singgah skejap di rumahnya Kak Amie...mungkin bole dpt sepotong kek labu...untung la..

kasihredha berkata...

Sedappppnya
Saya mmg suka labu
Nampak gebu Dan lembab

kayumaniskorner563 berkata...

salam amie,nmpak sdp je kek labu tu, kak ruby share resepi ye......

Shiela berkata...

Assalam Amie cayang.. Sudah aktif ke dapo yer.. Dh lps pantang ker boleh mkn labu.. Apa pun mmg nampak sungguh sedap cake ni esp bg saya penggemar labu tegar.. :)

zila norazila berkata...

Nmpk sgt sdap kak..gebu..x pernh mkn kek labu..cmnelh rasanye kn..sedapp ne

carissa al juned berkata...

Sedapnye

Unknown berkata...

Salam nk tnya tekstur kek ni mcm bengkang ke ?sy dh try resepi ni mmg sedp tp tk pasti tekstur jd bengkng