Sambal Pauh Ikan Masin : MALAYSIAN FOOD FESTIVAL (KELANTAN MONTH)
2:09 PTG
Assalamualaikum.
Sudah makan tengahari? Apa agaknya lauk yang dihidangkan buat seisi keluarga? Alangkah enaknya sekiranya di antara lauk-pauk yang disajikan ada semangkuk kecil Sambal Pauh Ikan Masin! Paparan ringkas Amie hari ini sudah tentu untuk menyemarakkan lagi suasana Malaysia Food Festival (Kelantan Month) yang akan berakhir esok!
Resepi : Sambal Pauh Ikan Masin
Sumber : Aneka Masakan Kelantan oleh Nik Asmawati Nik Othman
Bahan-bahan:
4 biji mangga muda - Amie gunakan 1 biji sahaja
1 keping ikan kurau masin
8-10 biji cili padi
1/2 biji limau nipis
sedikit garam
Cara:
1. Mangga muda dikupas dan diricik halus.
2. Ikan masin digoreng dan dikisar kasar - Amie tumbuk
3. Cili padi ditumbuk dan digaul bersama ikan masin dan mangga muda.
4. Perah jus limau nipis dan perasakan dengan garam. Hidang dengan nasi dan lauk-pauk.
"I am submitting this post to Malaysian Food Fest, Kelantan Month hosted by
5 comments
assalam Amie...terliur acik tengok gambar tu..sedap tu
BalasPadamAmie... kalau dapat sambal pauh ikan masin ni, tentu bertambah nasi, tak cukup sepinggan.
BalasPadamwah.. mmg menitik air liur atas key board nengok nih..
BalasPadamhahaha kak amie zila pun tertelan air liur je tgk ...
BalasPadamkemecerrr kak..sampei urat pipi nih...
BalasPadam