Ikan Tenggiri Masak Sambal Petai

8:28 PTG

Assalamualaikum.
Musim hujan begini perut cepat terasa lapar. Tekak pula teringin makan sesuatu yang panas dan boleh menghangatkan tubuh. Tiba-tiba terlintas di fikiran untuk makan yang pedas tapi tidaklah terlalu menyengat. Pada masa yang sama terbayang pula masakan bertaucu! Haiyaaaa.... akhirnya terjadilah kombinasi Ikan Tenggiri Masak Sambal Petai. Amie gunakan cili hijau dan 3 sudu taucu manis serta petai! Rasanya tidak pedas menyengat, dan seisi keluarga termasuk anak-anak membantu melicinkan lauk makan malam kami ini!


Resepi : Ikan Tenggiri Masak Sambal Petai
Idea dan Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
4 keping ikan tenggiri - lumurkan dengan sedikit garam dan kunyit, goreng hingga masak dan ketepikan
1 batang serai - dititik
1 labu bawang besar - hiris kasar
5 helai daun limau purut
20 biji petai
3 sudu makan taucu manis
1/2 sudu teh pati asam jawa
1 sudu makan gula
secubit garam
sedikit air
minyak

Bahan kisar - jangan terlalu hancur:
15 biji cili hijau
3 ulas bawang putih
4 biji bawang merah
sedikit belacan

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar sehingga terbit minyak. Jika terlalu kering, tambah sedikit air.
2. Masukkan pati asam jawa, taucu, serai, petai, daun limau purut serta gula dan garam (jika perlu). Gaul sebati.
3. Masukkan kepingan ikan tenggiri goreng dan gaul seketika. 
4. Tutup api.
5. Ikan Tenggiri Masak Sambal Petai sedia untuk dihidangkan.



Sedap rupanya Ikan Tenggiri Masak Sambal Petai. Anak-anak tak makan petai tapi sukakan sambalnya!

5 comments

  1. sedap tgk lauk akak tu...QH pon xmkn petai tapi suka jugak akan baunya tu dlm masakan..hehe

    BalasPadam
  2. alahai sedapnya... lapar plak bila tgk lauk akak...hheheh

    BalasPadam
  3. Amie, ummi tengok sambal tu dah kecur ni, suka sangat sambal kering macam tu.Duduk lama sikitlah kat dapur Amie,hidu bau,wanginya!, hehe..

    BalasPadam
  4. Boleh cuba resepi ni, saya guna ye resepi ni😊

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe