Jantung Pisang Masak Lemak, Sambal Udang Berpetai & Ikan Pelaling Panggang

3:19 PTG

Assalamualaikum.
Selamat berhujung minggu buat semua pengunjung yang Amie hargai. Hari ini cuaca mendung dari pagi hingga menjelang petang. Selepas makan tengahari, rasanya mahu saja rebahkan kepala ke bantal! Lagi pun rumah terasa sunyi sepi. Apa tidaknya, hanya Amie dengan si bongsu saja di rumah sehinggalah tengahari baru rasa berpenghuni setelah Encik Suami pulang. Bujang tengah mengikuti perkhemahan pengakap di Tarakan, Indonesia selama 4 hari dan berangkat terbang dari Airport Tawau tengahari kelmarin. Bujang sulung pula, dari awal pagi belum lagi pulang ke rumah kerana guru-guru di sekolah mengambil kesempatan cuti dari kelmarin untuk membuat ulangkaji bersama dan memberi tips menjawab peperiksaan Fizik, Kimia dan Biologi serta Matematik Tambahan. Kelmarin, sehari suntuk bujang sulung berada di sekolah, dan selepas solat Jumaat kembali semua ke sekolah sehingga ke petang. Hari ini, sampai ke malam pula katanya gurunya akan membuat ulangkaji bersama sebelum menyambung kembali peperiksaannya pada minggu hadapan. Mudah-mudahan bujang sulung dan rakan-rakannya akan dipermudahkan oleh-Nya ketika menghadapi peperiksaan SPM. Rasa sangat terharu di atas usaha guru-guru yang terlibat, yang mungkin masih belum puas memberi tunjuk ajar kepada anak didik mereka. Semoga segala usaha guru-guru tersebut mendapat keberkatan daripada-Nya! Amin.
Kita sambung cerita tentang menu hari ini. Encik Suami membawa pulang pelbagai sayuran termasuk kacang botol, cili padi, pisang muda dan juga jantung pisang. Entah kali ke berapa Encik Suami membawa pulang jantung pisang tapi Amie tak masak! Bukan apa... tak ada idea untuk masak jantung pisang (yang sebenarnya malessssss....). Bila melihat jantung pisang, tiba-tiba teringat jantung pisang masak lemak di dapur Sheila SPICES JOURNEY. Nak lihat semula resepinya, tentulah tak sempat sebab jam sudah menunjukkan pukul 12 tengahari, dan nampaknya Encik Suami sudah bersiap mandi untuk solat Zohor. Biasanya selepas solat memang ke dapurlah jawabnya.... Jadi, Amie pun masaklah ikut kepala dan bahan yang sedia ada.

Resepi : Jantung Pisang Masak Lemak
Olahan: Amie's Little Kitchen


Bahan-bahan:
1 jantung pisang - belah dua dan celur hingga masak
1 cawan isi kerang rebus
400ml santan pekat
1 batang serai - dititik
1 biji cili merah - belah 2
1 biji cili hijau - belah 2
garam / perasa pilihan

Bahan tumbuk kasar:
15 biji cili padi
3 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
sedikit belacan

Cara:

1. Masukkan santan pekat dalam periuk.
2. Masukkan kesemua bahan tumbuk kasar, serai, kerang dan jantung pisang.
3. Letakkan periuk di atas api sederhana.
4. Apabila kuah mula mendidih, masukkan garam / perasa pilihan, cili merah dan cili hijau.
5. Kacau supaya tidak pecah santan.
6. Tutup api dapur.


Amie sempat masak Sambal Udang Berpetai. Kali ini Amie gunakan cili merah dan bukannya cili kering. Kemudian Amie tambah buah tomato. Kita lihat resepinya seperti di bawah ini:

Resepi : Udang Sambal Berpetai
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
15 ekor udang kertas - bersihkan dan belah belakang
1 cawan isi petai
1/2 sudu teh pati asam jawa
1 batang serai - dititik
minyak
garam & gula

Bahan kisar:
7 biji cili merah
7 biji cili padi
2 biji tomato - belah 4
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
sedikit belacan

Cara:
1. Goreng udang hingga masak dan ketepikan.
2.Panaskan sedikit minyak dan tumis kesemua bahan kisar dengan api sederhana panas hingga terbit minyak.
2. Masukkan pati asam jawa dan serai. Gaul sebati.
3. Masukkan petai bersama udang.
4. Apabila petai berubah warna, tambahkan garam & gula sebagai perasa.
5. Kacau beberapa kali dan tutup api dapur.

Dan, sebagai pelengkap lauk-pauk tengahari ini, Amie panggang ikan pelaling. 


Nampaknya ikan pelaling panggang ini tak berteman. Oleh kerana sudah ada masak lemak cili api, ada pula sambal udang dan kedua-duanya memang pedas, tak perlulah Amie sediakan air asam untuk ikan pelaling panggang ini. Okeylah kan.... oooh! Tak tertahan mata ini....nak bummmmmmmm!

12 comments

  1. wow!macam ni makan mesti bertambah nasi amie!seeeedapppp!!!

    BalasPadam
  2. sedapnya kak... jantung pisang msk lemak kalo ada sambal belacan dgn ikn masin perggggh memang makan nasi tambah 2 kali! hihihi...

    BalasPadam
  3. waduh....waduhhhhhh..tak tahan tngk lauk Amie arini,menyelerakan sungguh.... lapor yg amat sangat di buatnya...gandingan yg mantoppppp...

    BalasPadam
  4. jantung pisang tu buat terletan air liur sendiri heeeee tambah lagi sambal petai dua tiga kali dok gulp gulpp ....

    BalasPadam
  5. berselera betul saya bila nampak hidangan kak amie nie...

    BalasPadam
  6. Sedap hye lauk kak amie...jantung pisang msk lemk tu mmg x prnh mkn...mesti sedap kn...:-)
    Kite pun masak lemak jgk ari ni...masak lemak pucuk labu n labu....:-)

    BalasPadam
  7. Lamanya tak makan jantung pisang. Buat kerabu pun sedap.

    BalasPadam
  8. as salam

    memang best2 la kak..seronok la mai blog akak ni :)

    BalasPadam
  9. Good luck buat bujang sulung Amie,semoga dipermudahkan Allah SWT dan mendapat keputusan yang cemerlang.

    Amie sedapnya lauk pauk Amie tu, sampai kecur air liur ummi ni.

    BalasPadam
  10. selamat berhari minggu k.Amie
    memang semuanya sgt2 menyelerakan...lama sudah tak mkn jantung pisang masak lemak tu asyik tiapkali blk kg kita rebus je cicah air asam

    BalasPadam
  11. ehem lamanya tak makan lemak jantung pisang..

    BalasPadam
  12. Jantung Pisang peberetku sepanjang masa.. paling tak tahan nengok tang taburan kerang ngan sambal udang potai tu.. duhhh.. :b

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe