Sambal Petai

1:09 PTG

Assalamualaikum.
Mudah-mudahan hari Jumaat yang penuh keberkatan ini dapat kita penuhi dengan sebaik-baik amalan sejak kita bangun pagi tadi. Alhamdulillah, kita dapat bertemu lagi di dapur Amie. Sementara menunggu Encik Suami dan anak-anak pulang dari menunaikan solat Jumaat, Amie kongsikan salah satu menu hidangan tengahari kami yang serba ringkas ini. Amie sediakan Sambal Petai tetapi Amie tidak gunakan cili kisar sebaliknya Amie hanya hiris-hiris dan potong-potong saja kesemua bahan yang diperlukan. Dah selalu sangat masak petai dengan cili kisar, jadi kali ini teringin mencuba masakan bonda di kampung. Memang bonda suka masak cara hiris-hiris begini. Lagi pun penyediaannya lebih mudah dan cepat, maklumlah tidak perlu menunggu cili kisar ditumis sehingga pecah minyak. Dan satu lagi, enak sungguh lauk ringkas ini dimakan bersama nasi panas! Hai... tak sabar menunggu semua isi rumah pulang!


Resepi : Sambal Petai
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
20 biji petai - belah 2
1 cawan ikan bilis - rendam seketika, bilas dan toskan
1 cawan tempe siap dihiris
3 biji cili hijau - hiris kasar
10 biji cili padi - hiris kasar
3 ulas bawang putih - pecahkan
1 labu bawang besar - mayang kasar
1/2 sudu teh pati asam jawa
50ml air
garam /gula /perasa pilihan
minyak

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang putih dan bawang besar serta tempe dengan api sederhana panas.
2. Masukkan cili hijau, cili padi dan ikan bilis.
3. Masukkan air dan pati asam jawa. Biarkan mendidih dan kuah memekat.
4. Masukkan petai dan gaul sebati.
5. Apabila petai telah berubah warna, perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan. Gaul lagi.
6. Tutup api dapur.

14 comments

  1. Sedap tu...dapat kat suami suri....mmg habis nasi satu periuk hehe

    BalasPadam
  2. tun belom pandai lg makan petai masak2 nih.. hihi.. skrg ni blh gigit2 sket petai mentah mkn ngan nasi.

    BalasPadam
  3. boleh tiru ni kak Amie,anak2 saya baru belajar makan petai so ibunya pun kenala makan sama hehehehe,selalu buat sambal dengan ikan bilis @ udang aje

    BalasPadam
  4. Suri,
    tak payah dah lauk lain ye Suri...

    Tun Telani,
    he he heh Tun... kita pandai makan yang mentah, yang masak, yang jeruk ha ha hahh semua masuk...

    Chik Mimi,
    ringkas aje nak sediakan sambal gini Chik Mimi.

    BalasPadam
  5. tadi ikan bayan.. skrg petai plak.. sib baik dah lepas makan.. hihihi

    BalasPadam
  6. Salam Amie..kat umah atie ni xpernah petai 'naik'.Klu tingin nk mkn masa blk kg la..:)

    BalasPadam
  7. assalam k.amie
    tgk org makan memang menyelerakan terutama kalu adik beradik sy tu, tak kira sambal tumis atau makan mentah sambal belacan he he sy makan jg petai sikit2 tp kena bakar sb kurang baunya tu

    BalasPadam
  8. Jassnani,
    he he hehh.. sementara ada kesempatan mengadap laptop ni Nani... masuk aje mana yang ada...

    Atie,
    Apak Atie ada tanam pokok petai ye...

    Mama Sara Nur,
    pernah makan petai nakar, sedaplah,.... naik aromanya, dah tu rasa macam kunyah kacang pulak!

    BalasPadam
  9. hari saya nak masak petai juga, hehehe..tapi saya masak dengan sweet sambal..

    BalasPadam
  10. wahhhh..beliur la pla tengok sambal ni..aduhh

    BalasPadam
  11. Sesuai sangat makan dengan nasi putih yg panas. Sedap nie Amie:)

    BalasPadam
  12. Sonia,
    nanti saya datang nak minta sambal petai semangkuk!

    Mama Rey,
    jemput makan Mama Rey...

    KakZakie,
    betul tu kak... cukuplah tak payah masak lauk lain dah...

    BalasPadam
  13. terlambatlah pulak ummi hari ni, sedapnya sambal petai ni,sepingggan nasi pun tak cukup ni Amie...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe