Sayur Keladi Masak Lemak Dengan Ikan Sembilang

1:57 PTG

Sayur keladi... batang keladi masak lemak. Inilah antara sayur yang sering bonda masak masa kami kecil dulu. Oleh kerana senang nak dapat batang keladi sebab ayah bonda memang ada kebun ubi kayu, keladi, jagung, pisang dan sebagainya, macam-macam resepi bonda mengolahnya. Paling mudah masak asam rebuslah. Bonda gunakan daun asam, petik je dari kebun. Kadang-kadang masak asam pedas dan kadang-kadang bonda jemur dulu batang keladi. Sekarang nak cari batang keladi pun susah. Sudah terjumpa batang keladi di Pasar Sri Perdana, Amie pun terus tak lepas peluang. Kan sedap kalau masak dengan siput sedut... tak ada pula siput tu... Suatu ketika, masa bonda datang ke rumah kami di sini, terjumpa batang keladi... Amie terus beli. Sebatang berharga RM4.... bonda menggeleng kepala sambil mengucap, kenapa mahal sangat? Susah nak jumpa keladi di sini mak... tak macam di kampung, keliling rumah mak tanam macam-macam.... masa tu mak yang masak batang keladi, masuklah maca-macam rempah termasuk jintan dan ketumbar. Kali ini Amie tak masukkan pula rempah-rempah tu. Cukuplah masukkan belacan, udang kering dan cili padi....


Bahan-bahan:
7 batang keladi (siat kulit dan potong serong 5cm)
5 keping ikan sembilang
200ml santan cair
100ml santan pekat
1/2 sudu serbuk kunyit
3 keping asam gelugur (1 keping untuk masak lemak, 2 keping untuk celur batang keladi)
garam & gula

Bahan tubuk:
15 biji cili padi
7 biji bawang merah
5 biji bawang putih
1.5cm belacan
1/2 cawan udang kering

Cara:
1. Celur batang keladi bersama 2 keping asam gelugur hingga masak. Ketepikan.
2. Campurkan kesemua bahan tumbuk ke dalam santan cair dan didihkan bersama ikan sembilang.
3. Masukkan serbuk kunyit dan asam gelugur.
4. Masukkan batang keladi dan santan pekat.
5. Masukkan garam & gula.
6. Kacau sekali-sekala supaya tidak pecah santan.
7. Angkat dan hidangkan.

2 comments

  1. Fuhhhhhh...... sedapnya sayur batang keladi. Aida selalu makan asam rebus jer..... kecur air liur

    BalasPadam
  2. kisahwahida,
    teringat masa kecik2 dulu mmg emak kak amie suka masak asam rebus...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe