Ikan Terbang Kering Goreng Daun Kesum

2:11 PTG

Beberapa hari yang lalu, suami bawa pulang sebungkus ikan kering. Katanya kawan yang beri, dan bukan dibeli sebaliknya ikan kering buatan sendiri. Ikan itu pula hasil tangkapan di laut.... katanya lagi, ikan itu namanya 'ikan terbang'..... Ikan terbang? Amie belek-belek rupa ikan itu.... mungkin juga digelar 'terbang' sebab macam bersayap.... nanti boleh tengok di bawah ni, ada Amie masukkan gambar ikan terbang tu. Suami kata ikan itu tidak semasin ikan kering yang biasa dijual. Amie pun fikir ada juga kebenarannya, maklumlah kalau ikan masin buatan sendiri tentu kita boleh tentukan sebanyak mana tahap kemasinan yang kita mahu. Kelamrin petang, Amie cuba masak 2 ekor ikan terbang... masak apa? Nak buat ceritalah ni... kelmarin pagi semasa Amie di padang (hari ke-2 sukan tahunan sekolah), seseorang menghulurkan sebuah bungkusan kepada Amie. Bila Amie buka..... seberkas daun kesum yang masih segar! Mungkin baru dipetik. Kata si utusan tadi, pengirimnya dari Silabukan....oh! Teman lama....Serimah Selamat yang sempat Amie temui semasa Pesta Pantun Peringkat Daerah Lahad Datu di SMK Silabukan. Itu cerita minggu lepas...12 April 2011 bersamaan hari Selasa dan Amie salah seorang pengadil pertandingan peringkat akhir. Tak sempat cerita banyak dengan Serimah, cuma yang Amie ingat Serimah tanya....ada kau tanam daun kesum? Amie jawab... banyak kali tanam tapi tak hidup. Tak sangka pula dikirimkan kepada Amie daun kesum (entah dari mana dia petik)....oleh sebab sangat banyak, sempatlah Amie bahagikan kepada beberapa orang rakan yang berminat...... Jadi petang kelmarin, Amie pun goreng ikan terbang kering dengan daun kesum.... sebaik sahaja pulang dari padang (seharian di padang.... wajahku rentung dan kulit menjadi segaring ikan kering....)


Bahan-bahan:
2 ekor ikan terbang kering (potong 4 dan cuci serta toskan)
7 biji lada kering (potong menjadi 2-3 hirisan)
5 tangkai pucuk daun kesum
5 biji bawang putih (hiris nipis)
7 biji bawang merah (hiris nipis)
1 labu bawang besar (hiris nipis)
secubit garam & perasa
1/2 sudu pati asam jawa (bancuh dengan 25ml air)
minyak

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak tumis semua bahan hirisan sehingga wangi.
2. Masukkan hirisan lada kering, daun kesum bersama ikan terbang kering. Kecau seketika.
3. Masukkan bancuhan air asam jawa, garam & perasa.
4. Masak antara 3-4 minit.
5. Ikan terbang kering goreng daun kesum siap untuk dihidangkan.
~enak dimakan bersama nasi panas~



Inilah ikan terbang yang Amie masak tu.... rasanya tidaklah masin sangat, dan sudah seestinya sedap....


0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe