Ayam Masak Lemak Cili Padi

10:26 PTG

Assalamualaikum semua..... minta maaflah kalau menyinggung sikit, ini akibat terikut2 cakap kawanlah ni....  beberapa hari lepas Amie terjumpa kawan semasa membeli-belah. Amie tanya, beli apa untuk lauk masak hari ini? Apa jawabnya.... masak ayam je, tak berani makan ikan sebab tsunami, banyak orang mati...... alamak, tiba-tiba Amie pun terbayang sesuatu. Inilah kalau fikiran tak rasionalkan, balik rumah tak mahu sentuh ikan sebab teringat dongeng kawan tadi. Hmmm.... nampaknya minggu ini asyik masak ayam saja.... harap rakan2 pengunjung janganlah terpengaruh dengan dongeng ini, sebab imaginasi Amie tu jauh sangat dah.... he he, oklah... di bawah ini gambar ayam masak lemak cili padi... (masakan ini bertarikh 29 Mac tapi hanya sempat masuk blog pada 3 April).


Bahan-bahan:
500 gram daging ayam (potong 10 bahagian)
200ml santan pekat
200ml santan cair
1/2 batang lobak (potong ikut suka)
1 batang serai (diketuk)
5 helai daun limau purut
1 sudu serbuk kunyit
1/2 sudu pati asam jawa (bancuh dengan sedikit air)
2 kuntum bunga lawang
5cm kulit kayu manis
minyak
garam & gula

Bahan tumbuk:
5 biji bawang putih
5 biji bawang merah
15 biji cili padi
1/2 sudu ketumar
1/2 sudu jintan putih
1/2 sudu jintan manis

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan tumbuk bersama serai, daun limau purut, serbuk kuniyt, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga wangi.
2. Masukkan daging ayam dan gaul sebati hingga layu.
3. Masukkan lobak merah.
4. Masukkan bancuhan pati asam jawa diikuti dengan santan cair. Biarkan mendidih.
5. Apabila daging ayam hampir empuk, masukkan santan pekat, garam dan gula.
6. Masak sehingga daging ayam masak.
7. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.

~ Ini resepi bonda .... yang sangat mementingkan supaya daging ayam di tumis dahulu hingga layu dan sebati bersama rempah ratus, kata bonda supaya tidak bau hamis @ hanyir~


0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe