Nasi Kuning Sambal Ikan Alu-Alu

6:40 PTG

Ini bukan nasi kuning dari pulut ye. Ini memang namanya nasi kuning. Pertama kali Amie makan nasi kuning begini pada Mei 1992, tak ingat tarikh. Kawan Amie beli dengan harga RM1. Nasi kuning tu dibungkus dalam daun pisang, lauknya seekor ikan basung masak sambal. Oleh kerana mungkin 'nasi kuning' ini merupakan makanan tradisi di sini (Sabah), memang di mana dan ke mana kita pergi, pasti akan bertemu dengannya. Agaknya kira 'nasi lemak' kitalah kalau di sini. Banyaklah rasa dan jenis-jenis lauk yang Amie sudah temui berkaitan dengan nasi kuning ini. Ada yang berlauk telur rebus dengan sambal, ada lauk ayam masak sambal. Apa pun yang paling terkenal lauk nasi kuning ialah sambal ikan, dan biasanya ikan kayu tapi ada juga digunakan ikan tuna, tenggiri, kembung dan macam-macam jenis ikan. Yang pasti, ikannya dimasak sambal. Biasanya Amie lihat di restoran atau di gerai makan, ikan dan sambal dipisahkan. Apabila nasi kuning hendak dibungkus, barulah ikan goreng tadi dimasukkan dalam bekas sambal, dan ada juga Amie terlihat ikan goreng diletak di atas nasi dan kemudian dituang sambal. Rasanya nasi kuning pula, ada macam-macam. Kadang-kadang Amie dapat makan nasi kuning yang sangat lazat.... nasinya gurih, lemak dan sambal ikan yang cukup rasa, tapi kadang-kadang terbeli yang kurang 'nasib baik'.... macam nasi biasa saja dicampurdengan serbuk kunyit.... he he... kalau cerewet sangat, buatlah sendiri... barulah puas hati. Nasi kuning yang Amie hasilkan ini sebenarnya Amie sendiri tidak tahu untuk menerangkan dari mana asal-usul resepinya. Kadang-kadang Amie rasa nasi kuning yang dimakan ada rasa serai, kadang-kadang terjumpa kulit kayu manis, dan banyak kali tidak terjumpa apa-apa bahan selain nasi kuning itu sendiri... dan sebelum terlupa Amie nak beritahu, biasanya nasi kuning dimakan waktu pagi sebagai sarapan.....


Tak perlulah Amie tuliskan resepi dan cara memasaknya sebab sama saja caranya dengan buat nasi lemak, cuma tambah serbuk kunyit saja. Lauknya pula, kalau dah sambal ikan tu... rasanya semua dah tau cara memasaknya.... he he he....saja je nak share rupa nasi kuning tu macamana.... sesiapa ingin mencuba, dipersilakan....


0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe