Siput Kima Masak Lemak Cili Padi

9:25 PTG

Jom sembang main masak -masak sebelum tidur.
Hari ini sempat ke pasar setelah hantar Fairuz dan Firdaus ke sekolah. 
Ke pasar sayur, beli kelapa parut, serai, cili merah dan kemudian ke pasar ayam, beli beberapa ketul dada ayam. Terakhir, kami ke pasar ikan tapi belum banyak yang dibuka sebab bekalan ikan belum tiba. Kami beli mana yang ada sahaja. Oleh kerana teringin nak makan ikan tamban goreng, jadi belilah sekilogram. Teringat zaman kanak-kanak sewaktu duduk di kampung, memang ikan tambanlah yang sering arwah Ayahanda beli selain ikan selayang. Al-Fatihah untuk arwah Ayahanda.
Selalunya Bonda akan goreng garing ikan tamban yang banyak tulang halus itu. Bonda akan kelar-kelas ikan tamban, jadi bila dimakan, tidak terasalah tulang yang banyak, sebaliknya terasa rangup dan hancur dikunyah! Tidak ketinggalan, masakan sayur kegemaran Bonda yang selalu digandingkan dengan ikan tamban goreng sudah tentulah kerbau pucuk ubi atau masak lemak pucuk ubi!
Manisnya kenangan itu bila sesekali dikenang!
Kali ini Amie kongsikan hidangan makan tengahari kami. Nak kongsi resepi ikan tamban goreng, sudah tentulah habis ceritanya, sebab hanya gaul garam dan kunyit dan kemudian goreng hingga garing. Jadi, Amie nak kongsi resepi Siput Kima Masak Lemak Cili Padi.

Selama ini Amie hanya masak tumis sahaja kalau ada siput kima, tetapi kali ini Amie ubah masakan. Hasil sembang-sembang dengan rakan sekerja yang sememangnya berketurunan Bajau, katanya siput kima sedap dimasak lemak selain masak tumis biasa. Maklumlah, siput kima ini memang terkenal sebagai salah satu hidangan tradisi dalam kalangan masyarakat Bajau pantai timur Sabah.

Tak dapatlah Amie nak kongsikan rupa ssebenar siput kima di sini sebab kami beli isi siput kima yang sudah dikeluarkan dari cengkerangnya. Siput kima ini merupakan sejenis siput yang besar dan lebih dikenali dengan gelaran siput gergasi. Gambar isi siput kima di atas ialah isi dari dua siput kima dengan harga RM10. He heee... tak tahu apa penjodoh bilangan untuk siput kima ini. Butir atau ekor?

 Setelah dibersihkan dan diotong-potong, beginilah hasilnya, dan sedia untuk dimasak. Jom kita masa isi siput kima.

Bahan-bahan:
2 (ekor?) isi siput kima - bersihkan dan potong ikut citarasa
1 cawan santan pekat ditambah dengan 1 cawan santan cair
3 batang kacang panjang - hiris serong
2 keping asam gelugor
2 batang serai - diketuk
1 sudu kecil serbuk kunyit
4 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk kasar:
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
10 biji cili padi - jika suka pedas boleh tambah

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk kasar bersama serai hingga wangi.
2. Kemudian masukkan asam gelugor dan serbuk kunyit diikuti dengan kima.
3. Gaul rata dan biarkan sehingga keluar air kima. Gunakan api sederhana.
4. Setelah air tumisan kima hampir mengering, masukkan santan.
5. Masak sehingga santan mendidih, dan kemudian masukkan hirisan kacang panjang.
6. Akhir sekali perasakan denga garam / gula / perasa pilihan.
7. Kacau sekali dua, dan padamkan api dapur.

 Jemput makan!

 Selain ikan tamban goreng, Amie sediakan lato' dan sambal pencecahnya, serta mangga.

 Ini dia Siput Kima Masak Lemak Cili Padi. Suka sangat Encik Suami makan!

Mangga tua yang belum masak ini rasanya masam-masam manis. Ya Allah... sedapnya bila Amie hiris-hiris, bubuh garam gula sikit, hiriskan bawang besar, dan perahkan jus limau kasturi!

Inilah ikan tamban goreng yang diidamkan! Tak berapa cantik hasil gorengannya sebab tak dihiris / kelar halus. Lagi pun saiznya yang agak kecil, malas pulak nak hiris-hiris...hiks!

Dan tidak dilupakan, semangkuk lato' untuk diratah!

Sekian cerita Siput Kima Masak Lemak Cili Padi merangkap cerita hidangan makan tengahari. Jumpa lagi dan selamat malam.

5 comments

  1. First time sy dengar nama siput kima. Kejap lagi nak Google cmne..

    Lato pun xpernh cuba. Hukhuk

    BalasPadam
  2. lepas baca pasal siput kima terus dana google nk tau macamne rupa dengan kulit... oooo dah nampak patut la di panggil siput gergasi...

    siput tu tak liat ye kak... sedap betul nampaknya tu...

    BalasPadam
  3. Whelk Ada Jeni's siput laut. Bila Siang Bahamian Yang Putih. Kalau garam kunyit. Goreng dengan bawang chilli.halia asam sedap. Tak pun buat sambal tumis. Rasa Sama cam sotong Kering..

    BalasPadam
  4. Sedap betul..SA suka makan makanan mcm ni..siput kima tu baru sekali SA makan..rasa macam oyster...x sabarnya nak pi KK lagi makan seafood sedap2

    BalasPadam
  5. Saya mengidam siput ni..macam mana nak beli yer

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe