Nasi Lemak Beras Kampung & Sambal Kerang

8:46 PTG

Bertemu lagi di dapur kecil Amie.
Setelah beberapa hari dapur tidak berasap, kali ini Amie kongsikan hidangan sarapan pagi yang susah hendak ditolak ke tepi...hiks! Maklumlah, minggu ini dapat berkumpul dengan semua ahli keluarga. Farid dan Fuad sama-sama terbang pulang ke LD. Bukan main seronok Firdaus bila dapat bersama dengan kesemuanya abangnya!
Wokey! Kita sambung cerita tentang masakan pula.
Anak-anak kata rindu dengan air tangan Mommy. Jadi, hidangan pertama Amie sajikan untuk mereka setelah berada di rumah, ialah nasi lemak!
Amie gunakan beras kampung untuk masak nasi lemak. Lauknya pula seperti biasa, ada telur rebus, ikan bilis dan kacang tanah goreng, hirisan mentimun dan juga sambal. Amie masak sambal kerang.



 Inilah rupa beras kampung yang Amie gunakan untuk masak nasi lemak. 

Nasi lemak beras kampung ini lambat basi!
Biasanya kalau tak mahu nasi lemak cepat basi, Amie masak cara kukus, tetapi dengan menggunakan beras kampung ini, walaupun masak dalam rice cooker, tetapi tidak basi walaupun sehari semalam lebihannya masih di dalam rice cooker! Nasinya pula nampak cantik!
Memasak beras kampung memang agak berbeza dengan beras biasa. Beras kampung 'kurang makan air', jadi sukatan yang Amie gunakan 1 cawan beras bersamaan dengan 1 cawan air, tetapi Amie tambahkan lagi 1/2 cawan air. Orang kata beras kampung banyak kanji, dan sememangnya benar sebab setelah masak, nasinya agak melekit seperti dicampur dengan beras pulut pula.


Bahan-bahan:
4 cawan beras kampung - cuci bersih dan toskan airnya
1 cawan santan pekat
3  1/2 cawan santan cair
1/2 sudu kecil halba
3 cm halia - hiris
3 biji bawang putih - hiris
sehelai daun pandan (disiat-siat dan disimpul)
1 sudu kecil garam

Cara memasak:
1. Masukkan beras ke dalam periuk nasi (rice cooker) bersama semua bahan lain.
2. Tekan butang 'on' dan biarkan sehingga masak seperti memasak nasi biasa.

 Gandingan mantap nasi lemak sudah tentulah ada telur rebus dan hirisan mentimun.

 Jangan lupa ikan bilis dan kacang tanah goreng.
Dan sudah semestinya ada sambal yang memberi pengaruh besar terhadap keenakan nasi lemak...ahaks!

Bahan-bahan:
2 kg kerang - rebus hingga masak - pisahkan isi dengan kulit
1 sudu kecil pati asam jawa - bancuh dengan 1/2 cawan air
2 helai daun pandan - siat dan simpul
1/2 cawan minyak
1/2 cawan gula melakagaram / perasa pilihan

Bahan kisar:
30 biji cili kering
1 sudu besar belacan
3 ulas bawang putih
10 biji bawang merah
3 labu bawang besar

Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng daun pandan hingga terbit bau.
2. Masukkan bahan kisar serta gula melaka dan tumis hingga terbit minyak.  Kemudian masukkan bancuhan air asam jawa dan biarkan mendidih sehingga terbit minyak lagi.
3. Masukkan isi kerang dan biarkan masak sehingga terbit minyak sekali lagi.
4. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
5. Keluarkan daun pandan apabila hendak menghidangkan sambal.

Jemput!

5 comments

  1. sedapnye amie..esp sambal kerang tu mmg nyumm!

    BalasPadam
  2. mesti sedap kan texture nasi lemak tu kak, dana tak pernah jumpa beras kampung macamne lah rasanya...

    sedap nengok nasi lemak sambal kerang akak tu

    BalasPadam
  3. Inahar,
    jemput...memang sedap sambal kerang tu, bubuh banyak bawang, terasa manisnya.

    Ujie,
    jemput ye

    Dana,
    beras kampung memang sedap, tanam di bukit atau padi huma. Sekali-sekala jew masak sebab kandungan kanjinya sangat tinggi. Baunya harum!

    BalasPadam
  4. Tergoda, terpesona..eh..semuanya la...u just name it..sedapnya sambal kerang tu....

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe