Sambal Belacan, Ikan Bilis dan Petai

9:56 PTG

Assalamualaikum semua.
Alhamdulillah, masih diberi kesempatan untuk berkongsi resepi di dapur maya ini. Kalau muncul beberapa kali dalam seminggu itu maknanya masih ada ruang untuk berada di dunia maya. Kalau sekali dua dalam seminggu, maksudnya dalam keadaan sibuk dan mencari peluang juga untuk berada di sini. Kalau seminggu dua tidak muncul, itu membawa isyarat tuan dapur berada di luar kawasan atau sibuk yang teramat sangat....hiks! 
Tapi kalau hari-hari dengan paparan dua tiga resepi .... memang dalam keadaan santai dan semua kerja lain sudah dibereskan!

Kali ini Amie kongsikan menu yang ringkas, main campak-campak saja iaitu Sambal Belacan, Ikan Bilis dan Petai. Sebenarnya Amie tambahkan tempe, tapi nampak macam panjang sangatlah tajuknya dan bubuh tempe sekali....kihkihkihhhh! Amie masak lebur saja kesemua bahan, dan sudah tentunya disebabkan ingin menghabiskan stok sambal belacan! Jom lihat resepinya di bawah ini. Senang saja, ambil 1 cawan sambal belacan, tambahkan bawang, dan kesemua bahan lain digoreng terlebih dahulu. Petai tu digoreng sekejap saja, asalkan berubah warna. Ikan bilis goreng sampai garing. Tempe tu Amie tak suka goreng garing, macam tak ada rasa tempe pulak kalau goreng sampai garing...hiks!

Bahan-bahan:
1 cawan sambal belacan
1 cawan ikan bilis goreng
1 cawan hirisan tempe goreng
1 cawan petai goreng
5 biji bawang merah - hiris
1 labu bawang besar - hiris
4 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan - jika perlu

Cara nenasak:
1. Panaskan minyak, dan goreng bawang merah serta bawang besar sehingga kekuningan.
2. Masukkan sambal belacan, dan tumis seketika.
3. Masukkan serentak ikan bilis goreng, tempe goreng dan petai goreng.
4. Kacau beberapa kali dan perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan jika perlu.
5. Padamkan api dapur.


 Sempat jugalah panggang ikan kembung dalam kuali ajaib.

Beberapa hari lepas, Encik Suami nak makan pucuk remayung masak bening. Jadi, sementara menunggu pulang dari solat Jumaat, siaplah sudah hidangan untuk makan tengahari.

 Jemput makan sama ye... 

Selamat malam semua.
Malam ini kena tidur awal.
Esok pagi lepas solat Subuh kami akan bertolak ke Tawau, jemput bujang kami di Airport Tawau. 
Kawan-kawan kata : Rasanya baru saja budak tu terbang ke Johor, esok dah nak balik pulak!
Iyolah.... kapal terbang tu mak bapaknya punya, jadi ikut suka dialah nak terbang sana sini...hiks! Sebenarnya Fuad mulai bercuti selama 2 bulan. Kali ini penerbangannya bukan terus dari Johor ke Tawau, tapi dari KLIA ke Tawau.
Farid pula, tak boleh tengok Fuad balik LD, dia pun nak ikut juga!
Adoiii.... anaka-anak! Kalaulah Johor dan Perak itu jaraknya 200km, bolehlah tiap-tiap minggu balik!

2 comments

  1. Anak2 rindu la tu Amie.sedapnya nampak petai tu Amie

    BalasPadam
  2. Acik Erna,
    ye... sama2 rindu hehehee.
    Jemput makan sambal petai ye Acik.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe