Sotong Goreng Sambal Belacan
9:00 PTG
Assalamualaikum.
Jumpa lagi di malam yang sungguh nyaman, dan mata pun dah mula layu-layu mengintai bantal!
Nak kongsi resepi Sotong Goreng Sambal Belacan. Sebenarnya watak utama yang ingin ditampilkan ialah kacang panjang! Tapi entah kenapa, sotong pula yang menonjolkan diri lebih-lebih...hiks!
Resepinya mudah saja, sebab Amie hanya gunakan sambal belacan yang memang sudah sedia ada. Boleh klik di sini untuk resepi sambal belacan Amie yang lalu : SAMBAL BELACAN SEDAP GILER!
Lauk begini memang sedap ratah sahaja! Kacang panjangnya pun rangup dan manis!
Jumpa kacang panjang ini sewaktu jalan-jalan cari ikan di kampung. Murah sangat harganya, hanya RM1. Kacangnya pula masih muda! Kacang panjang beginilah yang Amie suka sangat makan sewaktu kecil dulu. Bonda banyak tanam sayur termasuk kacang panjang, dan Amie tak sabar-sabar nak petik kacang panjang di pokok walaupun kacang panjang masih muda benar!
Mengenangkan ada lagi sotong yang belum diolah, jadi Amie temankan kacang panjang ini bersama sotong, yang berakhir dengan tragedi sotong naik junjung... hahaaaaa! Kacang panjang pun tenggelam sebab sotong berlonggok di situ beramai-ramai!
Bahan-bahan:
5 ekor sotong saiz sederhana - bersihkan - potong ikut citarasa - lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit
15 batang kacang panjang - potong sepanjang 3 cm
1 labu bawang besar - hiris kasar
3 ulas bawang putih - diketuk
cili padi - jika nak tambah pedas
3 sudu besar sambal belacan
4 sudu besar minyak
garam / perasa pilihan - jika perlu (sambal belacan sudah ada rasa, sotong sudah dilumur dengan sedikit garam)
Jangan risau dengan kepelbagaian rasa sambal belacan yang mesra dengan masamnya, manis dan lemak masin. Masak dulu, kemudian baru tahu sedap atau tidak... heheeee.
Kalau rajin, gunakanlah bawang merah. Ini gaya masakan orang nak cepat-cepat tinggalkan dapur jew...hiks! Dan kalau nak cantik, bubuhlah hirisan cili merah supaya hasil masakan nampak menarik dan berwarna-warni.
Tak sabar nak ratah kacang panjang muda ni!
1. Panaskan minyak dan goreng bawang besar serta bawang putih hingga kekuningan.
2. Masukkan sambal belacan dan tumis seketika.
3. Besarkan api dan kemudian masukkan serentak sotong, kacang panjang dan cili padi.
4. Kacau rata sehingga kacang panjang berubah warna.
5. Masukkan garam / perasa pilihan sekiranya perlu.
6. Padamkan api dapur.
Wokey...Sotong Goreng Sambal Belacan dah siap.
Sekian dahulu, kisah kacang panjang tetapi sotong dan sambal belacan yang dapat nama!
3 comments
Terima kasih lah k. Amie share resepi ni. Hari ni memang nak masak sotong tapi belum ada idea nak masak apa. Boleh cuba resepi akak ni nanti :)
BalasPadamsimple , dana suka msk yg masih nampak fresh lg mcmni kk...
BalasPadamsedap nya sampai bertambah2 mkn ni
Nampak simple tapi mesti sedap ni. Tak pernah masak sambal becan masuk dalam sotong. Kena cuba ni
BalasPadam