ADSENSE

Rabu, 26 Jun 2019

Sotong Goreng Sambal Belacan

Assalamualaikum.
Jumpa lagi di malam yang sungguh nyaman, dan mata pun dah mula layu-layu mengintai bantal!
Nak kongsi resepi Sotong Goreng Sambal Belacan. Sebenarnya watak utama yang ingin ditampilkan ialah kacang panjang! Tapi entah kenapa, sotong pula yang menonjolkan diri lebih-lebih...hiks!

Resepinya mudah saja, sebab Amie hanya gunakan sambal belacan yang memang sudah sedia ada. Boleh klik di sini untuk resepi sambal belacan Amie yang lalu : SAMBAL BELACAN SEDAP GILER!

 Lauk begini memang sedap ratah sahaja! Kacang panjangnya pun rangup dan manis!

Jumpa kacang panjang ini sewaktu jalan-jalan cari ikan di kampung. Murah sangat harganya, hanya RM1. Kacangnya pula masih muda! Kacang panjang beginilah yang Amie suka sangat makan sewaktu kecil dulu. Bonda banyak tanam sayur termasuk kacang panjang, dan Amie tak sabar-sabar nak petik kacang panjang di pokok walaupun kacang panjang masih muda benar!

Jadi, bila terjumpa kacang panjang penuh nostalgia ini, tak mungkin daku lepaskan dikau begitu sahaja...hiks!

Mengenangkan ada lagi sotong yang belum diolah, jadi Amie temankan kacang panjang ini bersama sotong, yang berakhir dengan tragedi sotong naik junjung... hahaaaaa! Kacang panjang pun tenggelam sebab sotong berlonggok di situ beramai-ramai!

Jom kita lihat resepnya seperti di bawah ini.

Bahan-bahan:
5 ekor sotong saiz sederhana - bersihkan - potong ikut citarasa - lumur dengan sedikit  garam dan serbuk kunyit
15 batang kacang panjang - potong sepanjang 3 cm
1 labu bawang besar - hiris kasar
3 ulas bawang putih - diketuk 
cili padi - jika nak tambah pedas
3 sudu besar sambal belacan
4 sudu besar minyak
garam / perasa pilihan - jika perlu (sambal belacan sudah ada rasa, sotong sudah dilumur dengan sedikit garam)

Jangan risau dengan kepelbagaian rasa sambal belacan yang mesra dengan masamnya, manis dan lemak masin. Masak dulu, kemudian baru tahu sedap atau tidak... heheeee.

Kalau rajin, gunakanlah bawang merah. Ini gaya masakan orang nak cepat-cepat tinggalkan dapur jew...hiks! Dan kalau nak cantik, bubuhlah hirisan cili merah supaya hasil masakan nampak menarik dan berwarna-warni.

 Tak sabar nak ratah kacang panjang muda ni!

Jom kita mula masak. Sotong pun dan bersedia menyerah diri. Tak perlu masak sotong lama-lama kecuali kalau anda sukakan rasa liat pada sotong ketika dikunyah. Masak serentak dengan kacang panjang dengan menggunakan api besar.

1. Panaskan minyak dan goreng bawang besar serta bawang putih hingga kekuningan.
2. Masukkan sambal belacan dan tumis seketika.
3. Besarkan api dan kemudian masukkan serentak sotong, kacang panjang dan cili padi.
4. Kacau rata sehingga kacang panjang berubah warna. 
5. Masukkan garam / perasa pilihan sekiranya perlu.
6. Padamkan api dapur.

Wokey...Sotong Goreng Sambal Belacan dah siap.
Sekian dahulu, kisah kacang panjang tetapi sotong dan sambal belacan yang dapat nama!

2 ulasan:

Puan Hazel berkata...

Terima kasih lah k. Amie share resepi ni. Hari ni memang nak masak sotong tapi belum ada idea nak masak apa. Boleh cuba resepi akak ni nanti :)

norhidana berkata...

simple , dana suka msk yg masih nampak fresh lg mcmni kk...
sedap nya sampai bertambah2 mkn ni