ADSENSE

Isnin, 24 Jun 2019

Sambal Bawang

Ketika sedang membelek-belek gambar dalam folder, terpandanglan  gambar-gambar bawang... ahaks! Marilah kita membawang pulak. Sebenarnya resepi ini sudah agak lama tersimpan, sewaktu bulan puasa yang lalu. Ketika itu Amie sedang mengemas dapur, berkira-kira untuk membeli barang dapur untuk persediaan hari raya. Banyak pula bawang merah kecil-kecil dan juga bawang putih dalam bakul! Jadi Amie putuskan untuk jadikan Sambal Bawang, dan boleh siman dalam peti sejuk, nak makan boleh panaskan semula. Maklumlah banyak juga hasil Sambal Bawang tu. Bawang merahnya pula lebih kurang 800 gram. Jenuh jugalah mengupas bawang kecil-kecil begini.


Jom kita lihat resepinya di bawah ini. Amie bukan sahaja gunakan bawang merah tetapi juga bawang putih.

Bahan-bahan:
800 gram bawang merah saiz kecil - kupas dan belah 2 atau 4
1 cawan gula melaka (sudah diparut)
1 sudu besar pati asam jawa
3/4  cawan minyak
garam / perasa pilihan secukupnya

Bahan kisar:
50 biji cili padi - boleh tambah jika suka pedas
10 ulas bawang putih
10 biji bawang merah
2 labu bawang besar - hiris kasar
25 gram belacan

Cara:
1. Panaskn minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
2. Masukkan gula melaka, pati asam jawa, dan bawang merah serta bawang putih.
3. Masak dengan api perlahan sehingga terbit minyak.
4. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
5. Padamkan api dapur.


Inilah bahan-bahannya.



 Kalau tak mahu kisar bawang besar, boleh juga hiris nipis dan tumis bersama bahan kisar.

Terpulanglah nak gunakan cili padi jenis apa. Nak tambah cili merah pun boleh.

Sambal Bawang sedia untuk dinikmati bersama nasi panas. Tambahkan teman seperti ikan goreng, telur dadar dan ulam-ulaman!

2 ulasan:

norhidana berkata...

wahhhh sedap nih kak.... nk kene cuba resepi akak nih...
cili api tuh banyak betul kak, tp bila dh ada gula melaka mesti balance n sedap buat mkn ngn nasi panas atau cicah2 ngn apa2 makanan...

Ujie Othman berkata...

tengok pun dah terliur nih Amie!
ada belacan, ada gula melaka..sambal jadi lebih ummph!