Sambal Goreng Daging (Daging Sekilo Bawang Sekilo)

12:12 PTG

Masih ingat tak lagi resepi Daging Sekilo Bawang Sekilo yang pernah Amie kongsikan beberapa kali di dapur maya ini? Boleh klik: Di SINI, DI SINIDI SINI dan DI SINI.
Petang kelmarin Amie sempat masak menu ini, dan kali ini Amie namakan sebagai Sambal Goreng Daging. Beberapa tahun lalu (lupa tahun) Amie berpeluang bersembang dalam FB dengan tuan punya resepi asal, Puan Imelda Shahriah Ishak tentang resepi ini. Amie minta nama sebenar 'Bawang Sekilo Bawang Sekilo'  tersebut. Katanya, nama resepi itu Sambal Goreng, jadi Amie tambahkan 'Daging' supaya lebih khusus. Sekali lagi, terima kasih buat Imelda, sebab resepi sambal goreng yang ditinggalkan ini menjadi masakan yang sangat digemari terutama menjelang bulan puasa atau hari raya. Sambal Goreng Daging ini sedap sangat dinikmati bersama ketupat atau nasi himpit!




Bahan-bahan:
1 kg daging - potong kecil-kecil
600ml  santan cair
200ml santan pekat
5 ulas bawang putih - tumbuk
3 cm halia - tumbuk
1 kg bawang besar - hiris kasar
15 biji cili merah - hiris nipis
2 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
1 sudu kecil pati asam jawa
garam & gula / perasa pilihan
3/4 cawan minyak


Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang putih, halia, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga wangi.
2. Masukkan lada merah dan terus kacau hingga layu.
3. Masukkan daging dan bawang. Biarkan hingga daging dan bawang layu.
4. Gunakan api besar supaya bawang dan lada segera hancur.
5. Kemudian masukkan santan cair dan perlahankan api. Tutup kuali.
6. Setelah kuah hampir kering dan bawang serta lada menjadi hancur, masukkan pula santan pekat serta garam dan gula / perasa pilihan serta pati asam jawa. Gunakan api perlahan.
7. Kacau selalu supaya sebati dan tutup api setelah  kuah pekat dan terbit minyak.
8. Sambal Goreng Daging / Daging Sekilo Bawang Sekilo siap untuk dihidangkan dan enak dimakan bersama nasi himpit / ketupat / roti dll.

Memasak dengan diiringi rasa sabar dan penuh kasih sayang akan menghasilkan hidangan yang sungguh enak, terutama buat keluarga tersayang!

 Selamat mencuba!

4 comments

  1. Assalamualaikum kak amie.
    Ya Allah rindunya dgn DSBS ni.. lama x mkn sejak cik asben kena go out ni huhuuu

    BalasPadam
  2. Patutlah sedap kalau bawang merah je dah sekilo...macam rendang tapi namanya sambal goreng pulak

    BalasPadam
  3. salam Amie,agaknya kalau daging lebih dr sekilo, bawang pun lebih dr sekilo. kiranya, jumlah bawang ikut sebanyak daging. Mcm tu ke?

    BalasPadam
  4. Lina,
    waalaikumussalam... lama juga saya tak buat BSDS ni...sekali buat, habis anak-anak buat kenduri!

    Notie,
    tuan punya resepi asal bagi nama begitu, sambal goreng daging.


    Dari Borneo,
    betul tu, ikut sukatan, kalau daging 2 kg, bawang pun 2 kg. bawang tu nanti hancur lunyai jadi kuah.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe