Sambal Goreng Jawa, Ikan Selayang Goreng, Telur Dadar dan Ulam Mangga

2:38 PTG

Entahlah....
Mungkin rindu!
Kebetulan musim punggahan... istilah oeang Jawa di kampungku!
Terkenang ambengan, harum aromanya bila bungkusan daun pisang dibuka di bawah samar-samar lampu pelita minyak tanah.
Kami makan beramai-ramai dalam keadaan mata separuh tertutup. Namun masih terasa manis-manis gurih serunding kelapa, dan enaknya berebut cebisan ayam goreng!
Itulah kisah yang tak mungkin dapat dilupakan selagi hayat dikandung badan. Sepanjang bulan Sya'ban sebelum menjelangnya Ramadhan, orang kampung akan mengadakan majlis tahlil dan tetamu jemputan akan pulang dengan bekalan 'brontot', sego ambeng yang dibahagi empat atau lima orang dalam setiap kumpulan! Untuk cerita lanjut bolehlah klik DI SINI. 
Amie kongsikan Sambal Goreng Jawa, yang hanya menggunakan bahan seadanya di dapur. Sebenarnya bahan untuk resepi masakan ini tidaklah terhad kepada jenis-jenis bahan yang ditetapkan sahaja, tetapi tetap mengambil kira bahan utamanya sudah tentulah ada tempe! Kalau di kampung terutamanya menjelang majlis tahlili atau acara 'punjungan' sebelum menjelang hari raya, pelbagai bahan Sambal Goreng Jawa yang dapat Amie perhatikan. Selain bahan asas seperti tempe, suhun, kentang, tauhu dan kacang panjang, ada juga yang menambahkan hirisan petai, lobak merah, kobis dan seumpamanya. Perencahnya pula tidak terhad kepada ikan bilis, malah boleh gunakan udang kering atau udang basah. Biasanya dalam majlis rewang untuk kenduri-kendara di kampung kami, hati, mempedal serta telur ayam muda dijadikan bahan perencah.

Jemput makan tengahari. Sambal Goreng Jawa yang sangat ringkas sempat dihidangkan bersama lauk lain. Hanya menanti untuk dinikmati.
Sementara itu, mari kita lihat bahan-bahan untuk Sambal Goreng Jawa di bawah ini. Hurrrmmm... dah siap masak, baru terpandang bungkusan fucuk dalam kabinet! Kalau ada fucuk dan tauhu, jangan lupa tambahkan dalam sambal goreng anda ye.


Bahan-bahan:
7 batang kacang panjang - hiris serong
2 biji kentang - kupas - hiris kecil - goreng dan toskan
1 cawan tempe yang sudah dipotong - goreng dan toskan
1 cawan suhun yang sudah direndam - toskan
1 cawan mempedal ayam
1 cawan hati ayam
3 sudu besar minyak 
garam / gula / perasa pilihan secukupnya

Bahan hiris:
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar - boleh gantikan dengan 5 biji bawang merah

Cara:
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan hiris hingga wangi.
2. Masukkan mempedal dan hati ayam. Tumis hingga masak.
3. Kemudian masukkan tempe dan kentang goreng serta kacang panjang.
4. Gaul rata dan tambahkan suhun.
5. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan secukupnya. 
6. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.

Tiba-tiba terpandang buah mangga di tepi tingkap! Rasanya Fairuz yang kutip sewaktu ke belakang dapur. Rasa kecur liurlah pulak tengok mangga! Apalagi, terus kupas dan cincang, bubuh sambal cili padi yang memang Amie simpan stok, tambahkan cili padi beberapa biji.Walaaaa....

 Inilah hasilnya! Tak tahu nak bagi nama apa dah... ahaks!

 Pelengkap lauk-pauk tengahari ini, Amie gorengkan ikan selayang!

 Idea nak masak dimulakan dengan Sambal Goreng Jawa dan diakhiri dengan ulam mangga! Jangan lupakan telur dadar di belakang tu!

2 comments

  1. Oooo senang juga nk msk sambal goreng jawa ni. Rasa mcm susah. Kita kena guna hati je la sbb x mkn pedal ayam

    BalasPadam
  2. PH suka resipi Amie untuk sambal goreng Jawa sebab ringkas dan senang nak ikut. Hari tu PH tengok kat Youtube macam leceh caranya.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe