Rusa Masak Kari

8:17 PTG

Assalamualaikum.
Belum terlambat rasanya untuk ucapkan selamat berpuasa buat semua.
Nampaknya Ramadhan kali ini dapur maya Amie pun ikut berpuasa sama.
Heheheee.... Memang masak setiap petang untuk hidangan berbuka puasa tapi tak ambil gambar untuk dikongsi. Maklumlah, masuk dapur pun lebih kurang satu jam lebih sebelum berbuka. Siap masak, azan pun kedengaran. Terus hidang atas meja, dan berbuka puasa.
Biasanya Encik Suami suka beli kuih muih, jadi Amie pun sediakan sajalah makanan lain yang ringkas seperti mee hoon sup, mee goreng atau masak nasi saja.
Hari ini agak awal sedikit masuk ke dapur dan sudah tentulah hidangan juga dapat disajikan lebih awal. Memandangkan seperti biasa menjelang petang, akan ada dua tiga jenis kuih di atas meja, jadi Amie hanya masak nasi dan lauk sahaja. Kali ini Amie masak kari rusa. 
Kelmarin Encik Suami bawa pulang tulang rusuk rusa yang belum dipotong. Sebelum kembali ke tempat kerjanya tengahari tadi, Encik Suami tolong potongkan tulang rusuk tersebut. Banyak juga isi atau daging yang terlekat. Amie ambil 1.2kg, dan selebihnya Amie simpan dalam peti sejuk. Esok lusa mungkin boleh diolah menjadi sup tulang rusuk rusa pula.
Jom, buka puasa.

 Amie gandingkan Rusa Masak Kari bersama acar timun dan sambal mangga.

Bahan-bahan:
1.2 kg tulang rusuk rusa
3 biji kentang sederhana besar - kupas kulit dan belah 4
1 biji limau nipis - ambil jusnya
4 sudu besar serbuk rempah kari 888
4 sudu besar minyak
1.8 santan cair
300 ml santan pekat
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumis:
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih 
3 biji buah pelaga
2 ulas bawang putih - hiis
1 labu bawang besar - hiris
3 pelepah daun kari - lurutkan

Bahan kisar:
20 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 cm halia

Cara:
1. Gaul rempah kari bersama bahan kisar hingga menjadi pes. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan penumis hingga wangi.
3. Masukkan pes / bancuhan rempah kari dan masak dengan api sederhana. Kacau selalu supaya tidak hangus. Tambahkan sedikit air jika terlalu kering.
4. Setelah bahan tumisan terbit minyak, masukkan tulang rusuk rusa dan kacau rata sehingga berubah warna atau menjadi kecut.
5. Tambahkan santan cair dan masak sehingga daging / tulang rusuk lembut.
6. Masukkan kentang dan tambahkan santan pekat.
7. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
8. Akhir sekali tuangkan jus limau nipis. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.

Bila digandingkan Rusa Masak Kari dengan acar timun, sudah tentulah aromanya sungguh menggamit selera! Acar timun itu pula Amie buat ikut gaya orang kampung kami. Bubuh udang kering dan tambah cili padi! Kalau nak pedas, picit-picit saja cili padi tu...hiks!

Alhamdulillah.

2 comments

  1. Wah kat sana senang ke dapat daging rusa. Dalam species yang sama antara Napuh, rusa dan kancil apa beza rasanya.

    Oh kalau masak kari last bubuh air limau ke. Tak pernah pulak saya cuba. Apa beza rasanya.

    Kari cap 888 tu kari buatan sabah ke?

    BalasPadam
  2. Notie,
    Sesekali saja dapat makan rusa, tak banyak dah rusa di sini.
    Jus limau nipis tu style keluarga sebelah suami masak kari.
    Kari 888 bukan buatan Sabah, rempah ni ada sebelum saya lahir lagi di Malaya he he heee.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe