Isi Ikan Tuna Goreng

2:26 PTG

Selamat berhujung minggu. 
Setelah hampir setengah hari keluar rumah, ke pasar mencari barang dapur akhirnya sempat juga masak untuk hidangan tengahari. Hari ini Amie masak ringkas sahaja. Memenuhi permintaan Fuad, Amie hidangkan menu ikan, bersama sayur lemak kubis dan sambal belacan. 
Menu biasa-biasa begini siapa-siapa pun boleh masak....ahaks!
Cuma Amie nak kongsikan resepi isi ikan tuna yang Amie goreng bersama beberapa bahan pemerap yang mudah. Biasanya Amie akan tambahkan tepung beras untuk menambah rangup bahagian luar ikan yang digoreng, tapi kali ini Amie hanya gunakan tepung gandum. Sempena cuti PRU14 Encik Suami tolong kemaskan dapur, dan katanya dia buang mana-mana yang tidak berguna! Rupanya habis semua tepung beras, tepung jagung, tepung ubi, tepung kentang, segala jenis kekacang... kacang hijau, kacang merah, kacang dhal dan segala jenis rempah juga dibuangnya! Termasuklah tepung untuk goreng ayam dalam tupperware! Haaaa.... baru tahu ye! Sesekali operasi di dapur, memang semua bersih! 
Memang terdengar suara Encik Suami dari dapur:
-Mommy! Mari sini kejap.
+Nanti. Mommy sibuk ni. Kenapa?
-Ni tepung-tepung, apa-apa yang tak dipakai ni baba buang ye?
+Ye la..buang sajalah.
-Mana-mana yang dah lama ni, baba buang ya?
+Aaahh..aaarrr...buanglah. 
-Lebihan rempah-rempah ni baba buang ya. 
+Kalau nampak macam dah tak elok, buang sajalah. 
Senang rasa hati bila ada yang sudi membersihkan dapur! Benda pertama Amie rasa pelik sebab tak jumpa ialah garam! Mana garam? Garam pun dibuangnya!
Hurrmmmm.... Dah puas membebel, marilah kita tengok resepi Isi Ikan Tuna Goreng di bawah ini.

Bahan-bahan:
1/2 kg isi ikan tuna - hiris setebal 1/2 cm 
1 sudu kecil rempah kari
2 pelepah daun kari - lurutkan
1 biji telur ayam - pukul ringan
3 sudu besar tepung gandum (sebaiknya tepung jagung)
1 sudu besar serbuk perencah Maggi Cukup Rasa
minyak

Bahan tumbuk / kisar:
2 ulas bawang putih
2 cm halia 
1/2 sudu kecil lada putih

 Cara:
1. Gaul bahan tumbuk, rempah kari, daun kari dan perencah cukup rasa.
2. Tuangkan ke atas isi ikan tuna, dan gaul rata. Biarkan seketika.
3. Panaskan minyak untuk menggoreng.
4. Tambahkan tepung gandum ke dalam bahan yang diperap.  Pastikan tepung menyaluti isi ikan tuna.
5.  Masukkan satu persatu ke dalam kuali.
6. Goreng sehingga kuning keemasan.
7. Angkat dan toskan. 

Adeeeehhhh! Rupanya isi ikan tuna goreng ini sedap diratah begitu saja! Kalau tak ingat untuk dijadikan lauk makan tengahari, memang habis separuh Amie ratah sambil menggoreng!

3 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe