Selera Kampung : Singgang Tempoyak Ikan Jenahak & Sambal Belacan Mangga

2:07 PTG

Berselera nak ke dapur...eh! Pulak  dah! Apasal pula berselera nak ke dapur?
Tiba-tiba teringin nak makan masakan kampung sebenarnya.
Jadi, hari ini merajinkan diri mengeledah peti sejuk. Jumpa seekor ikan jenahak. Terjumpa pula satu balang tempoyak yang belum terusik! Ada belimbing buluh. Ada lebihan buah mangga separuh masak. Yang terlebih suka, sebab terjumpa sepaket ikan gelama kering!
Mula-mula masak nasi. Nanti kalau nasi dah nak mula kering, masukkan saja dua tiga ekor ikan gelama kering di atasnya. Kononya masak kukuslah tu, dengan wap nasi! Ini style Bonda kita yang kita selalu lihat masa kecik-kecik dulu!
Lepas tu mulalah bersihkan ikan jenahak nan seekor tu. Jom lihat resepinya di bawah ini. Oh! Ya... disebabkan ada sambal belacan satu lesung, masakan singgang ini Amie tidak pedas, masak singgang kampung yang biasa-biasa saja.


Singgang Jenahak Ikan Tempoyak

Bahan-bahan:
1 ekor ikan jenahak  (500 gram) - bersihkan dan potong 2
2 sudu besar tempoyak
1 labu bawang besar - mayang kasar
2 ulas bawang putih - pecahkan
1  batang serai - diketuk
1 biji cili merah - belah jangan sampai putus
1 biji cili hijau - belah jangan sampai putus
7 biji belimbing buluh - belah jangan sampai putus
1 helai daun kunyit - siat-siat
1 sudu kecil serbuk kunyit
800 ml air
garam / perasa pilihan

Cara:
1. Jerang air dalam periuk.
2. Masukkan tempoyak, bawang besar, bawang putih, serai dan serbuk kunyit.
3. Setelah mendidih, masukkan ikan, belimbing buluh dan cili hijau serta cili merah.
4. Biarkan mendidih lagi sehingga ikan masak.
5. Masukkan daun kunyit dan perasakan dengan garam / perasa pilihan.

Ini Sambal  Belacan Mangga nan selesung!

Bahan-bahan:
20 biji cili padi kampung - campur merah dan hijau
1 keping belacan seberat 20 gram
1 cawan mangga cincang - mangga hampir masak
1 labu bawang besar - hiris nipis
2 sudu besar jus limau kasturi
garam / gula secukup rasa

Cara:
1. Tumbuk cili padi bersama belacan dan hirisan bawang besar. Jangan terlalu lumat / hancur.
2. Masukkan cincangan mangga dan lenyek sedikit menggunakan anak lesung.
3. Tambahkan garam dan gula serta jus limau kasturi.
4. Gaul rata.

Macam biasalah.....
Amie kalau buat sambal belacan walaupun bahan dah masam tapi tetap bubuh jus limau kasturi juga!

Lauk tengahari daj siap... kesian ikan gelama kering kukus di belakang tu! Lupa nak fokus masa ambil gambar tadi! Apa pun ikan kering itu jugalah yangbhabis seekor Amie makan!

2 comments

  1. Assalam Amie,
    lama tak singgah sini..sedap masak singgang ada tempoyak lagi..lawan pula dengan samabl belacan mangga..waduh kecur air liur malam2.. walaupun tengah ngantuk ni..heheh

    BalasPadam
  2. Amie, saya rasa lapar.... hah..hah..hah...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe