Ikan Lampam Jawa Masak Lemak Tempoyak Cili Padi

8:51 PTG

Alhamdulillah...
Fuad sudah mula bercuti untuk selama tiga minggu. Pukul 2.30 pagi Ahad sampai di rumah, dengan menaiki bas dari Kota Kinabalu setelah menyeberang laut dengan menaiki feri dari Labuan. Nampak agak kurus, dan tinggi. Kalau bercakap sambil berdiri, memang kita terpaksa mendongak nak tengok mukanya!
Kami sangka kegemarannya masih seperti dulu, makan nasi lauk ayam. Kelmarin Amie masak kari ayam kegemarannya, tapi yang dijamahnya iakan panggang! Aiikk? Dah pandai makan ikan pulak? Katanya, bosan hari-hari asyik makan nasi lauk ayam di Labuan. Baguslah kalau begitu. Makanlah ikan banyak-banyak berbanding ayam!
Balik dari sekolah,  Amie dengan Encik Suami singgah gerai tepi jalan, tempat orang jual ikan. Memandangkan sudah agak lewat untuk makan tengahari, eloklah beli ikan segar saja, tak payahlah nak menunggu lebih lama untuk ikan nyahbeku. Lepas beli ikan, singgah gerai seberang jalan, konon nak beli sayur. Ada pula orang jual ikan lampan jawa segar dari sungai! Kami beli dua ekor. Encik Suami kata, sedap ikan lampam jawa kalau goreng garing-garing. Jadi, dalam kepala Amie, seekor kena goreng, seekor lagi masak berkuahlah. 
Yang ikan lampam jawa goreng tu tak payahlah kongsi resepinya kan....ahaks! Amie pun goreng juga 4 ekor ikan laut... tak tahu apa nama ikan tu! Amie kongsikan Ikan Lampam Jawa Masak Lemak Tempoyak Cili Pagi.

Bahan-bahan:
1 ekor ikan lampam jawa seberat 500 gram - bersihkan dan potong 2
3 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
2 sudu besar tempoyak
7 biji belimbing buluh- belah jangan sampai putus
garam / perasa pilihan

Bahan tumbuk:
25 biji cili padi kampung
3 cm kunyit hidup
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah

Cara memasak:
1. Masukkan santan cair bersama bahan tumbuk  dan tempoyak ke dalam periuk.
2. Setelah kuah mula mendidih, masukkan ikan lampam jawa dan belimbing buluh. Biarkan seketika.
3. Kemudian tambahkan santan pekat.
4. Setelah kuah mula mendidih lagi, tambahkan garam / perasa pilihan.
5. Kacau selalu supaya ikan masak  merata. (Tidak perlu masak terlalu lama sebab isi ikan lampam jawa sangat lembut).

 Masakan berkuah begini memang anak-anak suka! Bukan ikannya, tapi kuahnya!

Merambat ikan  di tengah rawa,
Dapat seekor jala terkoyak,
Masak lemak si lampam jawa,

Bertambah enak tambah tempoyak!


2 comments

  1. Wah, sedap ni Amie. Stok tempoyak dah habis. Next time nampak durian, nak beli dan buat lagi. I still haven't eaten masak lemak tempoyak.

    BalasPadam
  2. PH,
    Saya baru teringat buat tempoyak satu balang... terlupa dah lama simpan dalam peti sejuk!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe