Pucuk Lemiding @ Midin Tumis Udang Kering

12:29 PTG

Masa kecik-kecik dulu, kenangan terindah yang tak mungkin dilupakan sudah tentunya ketika musim hujan! Ketika itulah kami tidak melepaskan peluang memetik pucuk paku terutama di kawasan semak belukar yang baru ditebas. Apa yang Amie tahu waktu itu hanya dua jenis pucuk paku pakis iaitu pucuk paku pakis udang dan paku pakis tanjung yang berwarna hijau. Antara keduanya, sudah tentulah pucuk paku pakis tanjung lebih enak! 
Cerita tentang musim hujan, selain mengutip pucuk paku  muda yang tumbuh subur di segenap kebun, kami juga mengutip kulat sisir. Seronok betul berebut-rebut dengan jiran tetangga untuk mendapatkan batang kayu getah yang hampir mereput yang penuh dengan kulat sisir!
Balik rumah, Bonda akan masak kedua-dua jenis sayuran ini. Paku pakis tumis dengan kulat sisir tambah dengan sedikit ikan bilis!
Itu cerita dulu! Sekarang nak makan paku pakis kenalah cari di pasar. Dulu sayuran begini percuma saja, sekarang mana ada yang percuma dalam dunia ini... ahaks!



Selalu juga kami meronda-ronda pasar tani yang diadakan pada hari Ahad di LD. Biasanya ternampak ucuk paku udang dan juga paku tanjung tapi kali ini ternampak pula pucuk paku yang agak berbeza sedikit. Penjual tu kata pakis lemiding. Terus teringat pucuk midin yang biasa orang Sarawaki masak. Amie cuba minta kepastian kawan-kawan FB. Ada yang kata pucuk midin seperti di Sarawak tu. Ada yang kata lemiding, lamiding dan juga miding. Nampaknya memang subur dan makmur betul muka bumi kita ini. Banyak spesies paku pakis boleh ditemui.
Jom kita masak pucuk midin @ lemiding @ lamiding ini. Amie tumis pedas gunakan cili kering dengan udang kering.

Bahan-bahan:
20 tangkai pucuk midin -  bilas terlebih dahulu dan toskan seketika - kemudian ambil bahagian atasnya yang muda
3 sudu besar minyak
garam / perasa pilihan

Bahan kisar:
10 biji cili kering
2 sudu besar udang kering - rendam hingga kembang dan toskan airnya
3 ulas bawang putih 
5 biji bawang merah

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan pucuk midin dan gaul rata. Biarkan masak seketika sehingga pucuk midin berubah warna.
3. Tambahkan garam / perasa pilihan.
4. Kacau sekali dua dan padamkan api dapur.

Inilah pucuk midin @ lemiding dari Lahad Datu.

2 comments

  1. wahhh pandang midin ni teringat zaman belajar pi sarawak. menggamit memori kejap. hehe

    BalasPadam
  2. Faizah,
    banyak jenis paku pakis rupanya... nanti ada kesempatan gi Sarawak, nak merasa pula midin di sana :)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe