Popia Inti Pisang Lemak Manis

3:41 PTG

Setiap kali Encik Suami bawa pisang, dua tiga kali berfikir nak buat apa. Kali ini dibawanya pulang sesikat pisang. Entah siapa yang bagi, atau dibeli... Amie tak pula bertanya. Apa nama pisang ini pun Amie kurang pasti, ada yang panggil pisang 40 hari, ada yang panggil pisang emas. yang pastinya Masa Amie kecik-kecik dulu kami selalu tunggu pisang ni masak atas pokok! Sebab kalau dah nampak sebiji mula kuning, yang lain ikut masak. Bonda panggil pisang ini pisang lemak manis!


Pertama kali makan popia inti pisang ketika menghadiri mesyuarat di Perkasa Hotel, Kundasang. Mula-mula teruja nak makan, sebab tengok popia yang gemuk-gemuk, Amie terus ambil 5 ketul! Punyalah tamak sebab memang kita ni hantu popia! Sekali gigit... terkejut... nape inti pisang? He heheh... sebenarnya Amie yang jakun... ingatkan inti popia itu, itu juga! Rupanya boleh dipelbagaikan!!! Kali kedua makan popia inti pisang sewaktu menghadiri kursus di Hotel Promenade, Kota Kinabalu. Lapar punya pasal (minum petang), hantam sajalah! Eh! Macam sedap pulak popia inti pisang cicah denga madu! Bezanya madu yang dihidangkan tu cerah warnanya, yang Amie gunakan ini gelap pula. Ada pun Amie beli 2 botol madu dari Kundasang. Yang satu warna cerah, yang satu warna gelap. Amie pun lupa mana satu madu lebah ternak dan mana satu madu lebah hutan! Agaknya yang gelap ni hasil madu lebah dari hutan kot!


Inilah rupa paras pisang lemak manis @ 40 hari @ emas tu. Entahlah.... mana satu yang betul. Hantam sajalah labu... Tak susah nak buat popia inti pisang. Kupas pisang, lepas tu balut sebiji-sebiji dengan kulit popia. Goreng hingga kuning keemasan. Hidangkan bersama madu lebah.


Fairuz tanya... kenapa popia ni gendut-gendut? Oh...! Ini popiah inti pisang. Fairuz bulatkan matanya sambil bertanya.... PISANG?

2 comments

  1. Inti pisang? First time dengar nie. Cicah madu lak tu.. Terbaik la ^_^

    BalasPadam
  2. kaknoor pernah nampak kat fb tapi tk ingat siapa yg buat Mie, nak try jugak

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe