Daun Turi Masak Lemak Dengan Keledek

2:10 PTG

Amie kongsikan sayur Daun Turi Masak Lemak Dengan Keledek sebagai salah satu menu yang sesuai untuk dijadikan santapan tengahari. Amie masak lemak putih, salah satu resepi masak lemak yang biasa kami sediakan untuk hidangan keluarga di kampung. Agaknya memang dari kecil Bonda suka masak lemak tanpa kunyit, jadi sehingga ke hari ini masih terasa aroma santan putih dan nikmatnya ketika hirup kuahnya! Jangan lupa ikan goreng dengan sambal belacan sebagai pelengkap hidangan ya...


Resepi : Daun Turi Masak Lemak Dengan Keledek
Olahan : Amie's Little Kitchen


Bahan-bahan:
1cekak daun turi - lurutkan daun buang tangkai
1 biji keledek saiz sederhana besar - kupas kulit & potong dadu
500 ml santan cair
200ml santan pekat
1 batang serai - dititik
garam / perasa pilihan

Bahan tumbuk kasar:
2 biji bawang putih
3 biji bawang merah
\1 genggam udang kering - direndam hingga kembang dan toskan

Cara:
1. Campurkan santan cair, keledek, serai dan semua bahan tumbuk dalam periuk.
2. Masak sehingga keledek lembut.
3. Masukkan daun turi, dan masak sehingga daun berubah warna.
4. Tuangkan santan pekat dan kacau supaya tidak pecah santan.
5. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
6. Padamkan api dapur.


Oleh kerana ramai rakan FB yang tak pernah melihat pokok atau daun turi, dan ada yang keliru sehingga mengatakan daun pucuk manis dan daun kelor, jadi Amie kongsikan pokoknya di atas tu... kebetulan sewaktu google mencari pokok turi terpandang entri sendiri. Gambar ini Amie ambil beberapa tahu lalu sewaktu beraya di rumah keluarga sebelah Bonda di Hutan Melintang, Perak.


7 comments

  1. sedap sedap sedap... i like it....! nak plak ada ikan kering goreng dengan sambal belacan... nikmatnya dunia.. hehe..

    BalasPadam
  2. samalah citarasa kita....bila ada msk lemak,mesti ada sambal belacan,ikan @ayam goreng ke@ikan masin...tak pun telur masin kan!...

    BalasPadam
  3. Amie..masa dok tanjung karang..senang nak dapat sayur turi ni..memang acik pun masak lemak campur keledek

    BalasPadam
  4. sedap banget... orang kata pahit rasanya bila dah lerai dari tangkai..tapi che mid suka

    BalasPadam
  5. Assalamu'alaikum AMIE
    Lama tak mamper. Tup, tup terjumpa janganan turi yang enak Amie tu. Terasa pahit-pahit sikit si turinya, juga manis-manis si keledeknya.... juga lemak-lemak si kuah santannya! Dgn iringan sambal terasi + gorengan ikan, licaulah nasi di periuk.

    BalasPadam
  6. Salam kak amie :) mmg terbaik sayur masak lemak putih + ikan goreng + sambal belacan... menitik air liur atas key board nih.

    BalasPadam
  7. Assalam kak amie..
    pestaim dengar nama pokok turi, ingat pucuk asin (cekur manis)
    Sedapnya wat masak lemak camni

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe